Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Рататуй с козе сирене

Ароматно ястие на фурна, подходящо като основно или гарнитура

35’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За зеленчуковата основа:

  • 4 с.л. зехтин
  • 2 глави червен лук, нарязани
  • 2 скилидки чесън, фино нарязани
  • 2 патладжана, нарязани на кубчета
  • 2 червени чушки, почистени от семките и нарязани на кубчета
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • 1 ч.л. соев сос
  • 500 мл пасирани домати 
  • 200 г младо козе сирене
  • 4 тиквички (може микс от зелени и жълти), нарязани на тънки шайби

За соса със сирене:

  • 400 мл прясно мляко
  • 50 г масло
  • 50 г бяло брашно
  • 80 г фино настърган пармезан

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте 1 с.л. зехтин в дълбок тиган и задушете лука и чесъна на среден огън около 5 минути, докато леко покафенеят. Добавете патладжана и чушките и гответе още 4 минути, като при нужда добавите още малко зехтин. Овкусете със сол и черен пипер. Поръсете пушения пипер, добавете балсамовия оцет и соевия сос.
  2. Изсипете пасираните домати и оставете да къкри около 5 минути, докато сосът се сгъсти и стане лъскав. Свалете от котлона. Може да се приготви до два дни предварително и да се съхранява в хладилник.
  3. За соса със сирене загрейте млякото в тенджера до завиране. В отделен съд разтопете маслото, добавете брашното и разбъркайте до получаване на гладка паста. Постепенно добавяйте горещото мляко, като разбивате с телена бъркалка. Гответе 2-3 минути на слаб огън при постоянно бъркане, докато се сгъсти леко. Добавете настъргания пармезан и овкусете на вкус.
  4. Прехвърлете зеленчуковата смес в тава за печене. Покрийте изцяло със соса със сирене. Натрошете козето сирене отгоре и подредете резените тиквички в концентрични кръгове, като редувате зелените и жълтите, ако използвате и двата цвята. Ястието може да се сглоби няколко часа преди печене.
  5. Загрейте фурната до 220°C (200°C с вентилатор). Намажете или полейте тиквичките с останалия зехтин и поръсете с морска сол. Печете 25-30 минути, докато тиквичките омекнат и започнат да се запичат леко по краищата. Извадете от фурната и оставете да почине 20 минути преди сервиране.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън червен лук домати пушен червен пипер червени чушки тиквички прясно мляко патладжан соев сос пармезан балсамов оцет козе сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче