Необходими продукти:
За зеленчуковата основа:
- 4 с.л. зехтин
- 2 глави червен лук, нарязани
- 2 скилидки чесън, фино нарязани
- 2 патладжана, нарязани на кубчета
- 2 червени чушки, почистени от семките и нарязани на кубчета
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 2 с.л. балсамов оцет
- 1 ч.л. соев сос
- 500 мл пасирани домати
- 200 г младо козе сирене
- 4 тиквички (може микс от зелени и жълти), нарязани на тънки шайби
За соса със сирене:
- 400 мл прясно мляко
- 50 г масло
- 50 г бяло брашно
- 80 г фино настърган пармезан
Начин на приготвяне:
- Загрейте 1 с.л. зехтин в дълбок тиган и задушете лука и чесъна на среден огън около 5 минути, докато леко покафенеят. Добавете патладжана и чушките и гответе още 4 минути, като при нужда добавите още малко зехтин. Овкусете със сол и черен пипер. Поръсете пушения пипер, добавете балсамовия оцет и соевия сос.
- Изсипете пасираните домати и оставете да къкри около 5 минути, докато сосът се сгъсти и стане лъскав. Свалете от котлона. Може да се приготви до два дни предварително и да се съхранява в хладилник.
- За соса със сирене загрейте млякото в тенджера до завиране. В отделен съд разтопете маслото, добавете брашното и разбъркайте до получаване на гладка паста. Постепенно добавяйте горещото мляко, като разбивате с телена бъркалка. Гответе 2-3 минути на слаб огън при постоянно бъркане, докато се сгъсти леко. Добавете настъргания пармезан и овкусете на вкус.
- Прехвърлете зеленчуковата смес в тава за печене. Покрийте изцяло със соса със сирене. Натрошете козето сирене отгоре и подредете резените тиквички в концентрични кръгове, като редувате зелените и жълтите, ако използвате и двата цвята. Ястието може да се сглоби няколко часа преди печене.
- Загрейте фурната до 220°C (200°C с вентилатор). Намажете или полейте тиквичките с останалия зехтин и поръсете с морска сол. Печете 25-30 минути, докато тиквичките омекнат и започнат да се запичат леко по краищата. Извадете от фурната и оставете да почине 20 минути преди сервиране.