Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Унгарско лечо с наденица

Идеално ястие за по-хладните летни дни

15’ Подготовка
40’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Лечото е едно от най-популярните ястия в унгарската кухня - семпло, но ароматно, в което чушките и доматите играят главната роля. В унгарския си вариант то често се обогатява с пушена наденица, което му придава плътност и характерния му вкус.

Необходими продукти:

  • 500 г червени и зелени чушки (може и капия, почистени и нарязани на ивици)
  • 2 глави кромид лук, нарязани на полумесеци
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 400 г домати (пресни, белени и нарязани, или от консерва)
  • 300 г качествена унгарска или пушена наденица, нарязана на колелца
  • 2 с.л. олио или свинска мас
  • 1 ч.л. сладък червен пипер (унгарски, ако е възможно)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 люта чушка (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте мазнината в дълбок тиган или тенджера и запържете наденицата до златисто. Извадете я с решетъчна лъжица и оставете настрана - мазнината, в която се е запържила, ще придаде богат вкус на зеленчуците.
  2. В същата мазнина добавете лука и го гответе на среден огън, докато стане прозрачен и леко златист. Прибавете чесъна и запържете за още около 30 секунди, само колкото да пусне аромат.
  3. Пуснете нарязаните чушки в тенджерата и разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете да се задушават на умерен огън за около 10 минути, като разбърквате от време на време, за да омекнат без да загорят.
  4. Поръсете със сладкия червен пипер, разбъркайте и добавете доматите. Посолете и добавете черен пипер на вкус. Ако използвате люта чушка, сега е моментът да я прибавите.
  5. Върнете наденицата в тенджерата и оставете всичко да къкри под капак още около 15 минути. Доматите трябва да се разпаднат и сосът да се сгъсти леко.
  6. Опитайте и ако е нужно, добавете още малко сол. Ястието трябва да има балансиран вкус - леко сладък от чушките, леко кисел от доматите и плътен от наденицата.

Как да го сервирате: Традиционното лечо се поднася топло, най-често с прясна бяла питка или селски хляб. В някои региони го комбинират с варен ориз или варени картофи. Може да се поднесе и със сварено яйце или да се чукне яйце в самото ястие в края на готвенето.

Дайте оценка:

Тагове: чесън черен пипер червен пипер олио лук домати наденица пържене варене тенджера люти чушки чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче