Лечото е едно от най-популярните ястия в унгарската кухня - семпло, но ароматно, в което чушките и доматите играят главната роля. В унгарския си вариант то често се обогатява с пушена наденица, което му придава плътност и характерния му вкус.
Необходими продукти:
- 500 г червени и зелени чушки (може и капия, почистени и нарязани на ивици)
- 2 глави кромид лук, нарязани на полумесеци
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 400 г домати (пресни, белени и нарязани, или от консерва)
- 300 г качествена унгарска или пушена наденица, нарязана на колелца
- 2 с.л. олио или свинска мас
- 1 ч.л. сладък червен пипер (унгарски, ако е възможно)
- сол и черен пипер на вкус
- 1 люта чушка (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загрейте мазнината в дълбок тиган или тенджера и запържете наденицата до златисто. Извадете я с решетъчна лъжица и оставете настрана - мазнината, в която се е запържила, ще придаде богат вкус на зеленчуците.
- В същата мазнина добавете лука и го гответе на среден огън, докато стане прозрачен и леко златист. Прибавете чесъна и запържете за още около 30 секунди, само колкото да пусне аромат.
- Пуснете нарязаните чушки в тенджерата и разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете да се задушават на умерен огън за около 10 минути, като разбърквате от време на време, за да омекнат без да загорят.
- Поръсете със сладкия червен пипер, разбъркайте и добавете доматите. Посолете и добавете черен пипер на вкус. Ако използвате люта чушка, сега е моментът да я прибавите.
- Върнете наденицата в тенджерата и оставете всичко да къкри под капак още около 15 минути. Доматите трябва да се разпаднат и сосът да се сгъсти леко.
- Опитайте и ако е нужно, добавете още малко сол. Ястието трябва да има балансиран вкус - леко сладък от чушките, леко кисел от доматите и плътен от наденицата.
Как да го сервирате: Традиционното лечо се поднася топло, най-често с прясна бяла питка или селски хляб. В някои региони го комбинират с варен ориз или варени картофи. Може да се поднесе и със сварено яйце или да се чукне яйце в самото ястие в края на готвенето.