Необходими продукти за 8 бурканчета за сладко от 250 мл:
- 1,8 кг къпини
- 1,5 кг захар за сладко (желираща)
- Сокът и семките от 1 лимон
- парченце масло с големината на пръст (по избор)
Начин на приготвяне:
- Вечерта преди да започнете да правите сладкото, наредете къпините и захарта на пластове в много голяма купа. Покрийте купата и я оставете на стайна температура. Това ще помогне на захарта да започне да се разтваря и така ще избегнете риска от преваряване на плодовете, когато започнете да ги готвите. На следващата сутрин разбъркайте всичко и оставете настрана, докато сте готови да започнете готвенето.
- Преди да започнете, сложете малка чинийка във фризера.
- Вземете тенджера за сладко или голяма тенджера с широко дъно (колкото по-широка и отворена е тенджерата, толкова по-бързо ще стане сладкото). Изсипете къпините в тенджерата, като изстържете всички сокове и неразтворена захар.
- Разбъркайте лимоновия сок, след това съберете всички семки и ги сложете във филтър за чай или в парче тензух, преди да ги добавите в тенджерата (готвенето на семките заедно с плодовете извлича пектина, който се съдържа в тях и помага на сладкото да се сгъсти).
- Започнете да готвите къпините на слаб огън, докато цялата захар се разтвори напълно, след това увеличете котлона до завиране и оставете да къкри за 5 минути. Свалете тенджерата от котлона и сипете малко горещо сладко върху охладената чинийка. След като се охлади, бутнете го с пръст. Ако се набръчка леко, сладкото е готово и е достигнало точката на сгъстяване. Ако е твърде течно и не се набръчква, върнете тенджерата на котлона и варете още на етапи от по 2 или 3 минути, като всеки път сваляте тенджерата от котлона, за да направите проверката с чинийката, докато сладкото се набръчка.
- Оберете излишната пяна, след това разбъркайте с парченцето масло, ако желаете - то ще помогне да се разтвори всяка останала пяна.
- Оставете сладкото за 15 минути, преди да го разсипете в стерилизирани буркани - това позволява на плодовете да се утаят, за да не потънат на дъното. Сладкото може да се съхранява на хладно и тъмно място поне 6 месеца. След отваряне, съхранявайте бурканите в хладилник.