Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко рецепти, в които главният герой е консервираната риба тон

Лесен начин да добавите повече протеин към дневното си меню


Консервираната риба тон отдавна е заслужила своето място в кухненските шкафове - не само заради дългия си срок на годност, но и заради вкуса си, който се съчетава с много продукти. Независимо дали става дума за бърз обяд, спонтанна вечеря или лека храна за пикник, този вид риба умее да се адаптира към различни кулинарни ситуации. Със своето нежно месо и умерено изразен морски вкус, рибата тон е отлична основа за рецепти, които не изискват дълго готвене, но носят усещане за пълноценност.

Макар мнозина да я свързват най-вече със зимни салати или пастет за сандвич, истината е, че тонът се вписва великолепно и в по-свежи рецепти, които са актуални през целата година. Благодарение на неутралния си характер лесно се комбинира със сезонни зеленчуци, бобови растения, различни видове тестени изделия или зърнени култури. Именно това го прави толкова удобен избор за онези моменти, когато трябва да се сътвори нещо бързо, но да носи своя характер.

В следващите редове ще откриете четири идеи за ястия, в които рибата тон заема централната роля. Те не се ограничават до продуктите от конкретен сезон, не изискват специална техника и са подходящи както за делнични дни, така и за спонтанни гости. Без да натрапва присъствието си, тонът в тези рецепти създава онази балансирана структура на вкуса, която прави едно ястие запомнящо се.

Снимка: iStock by Getty images

Салата с риба тон, бял боб и пресни подправки

Тази салата е идеална за дни, когато се търси нещо леко, но в същото време засищащо. Комбинацията от мек бял боб, риба тон в зехтин, червен лук и лимонов сок създава добре балансирана текстура и вкус. Листенце пресен магданоз или няколко листа босилек придават свежест, а малко каперси добавят фино кисела нотка. Подходяща е както за обяд, така и за вечеря, особено когато се поднесе с резен хрупкав хляб. Салатата се приготвя за по-малко от 10 минути, без нужда от готвене. Подходяща е и за приготвяне предварително - ароматите се развиват още по-добре, ако престои леко в хладилника.

Паста с риба тон, лимон и чесън

Рибата тон се съчетава чудесно с паста, особено когато се използват по-леки сосове. В тази рецепта главната роля играе зехтинът, в който се запържва нарязан чесън, след това се добавя риба тон, лимонова кора и сок, както и щипка лют пипер за лек акцент. След това се смесва с току-що сварена паста - спагети, лингвини или дори пене. Добавянето на пресен магданоз и малко пармезан при сервиране довършва картината. Това е ястие, което се приготвя почти за времето, в което се сварява пастата, но носи усещане за нещо изпипано. Лекият лимонов аромат балансира маслеността на рибата, а текстурата остава приятна и сочна. Чудесно решение за вечеря в средата на седмицата.

Снимка: iStock by Getty Images

Оризова купа с риба тон, авокадо и сусам

Вдъхновено от поке бола, това ястие е едновременно съвременно и удобно за похапване. В основата му е варен ориз, който може да бъде както бял, така и кафяв или жасминов. Върху него се подреждат риба тон, резени авокадо, настъргана краставица, моркови, сусам и соев сос с капка оризов оцет. Вкусът е леко азиатски, но достатъчно неутрален, за да се хареса на повечето вкусове. Изглежда пъстро, свежо и модерно, а приготвянето отнема под 20 минути. Също така позволява много вариации - може да добавите манго, маринован джинджифил или дори чили майонеза. Тази купа е отличен начин да използвате рибата тон по нов и интересен начин.

Пълнени чушки с кускус и риба тон

Печени чушки, пълнени с кускус, маслини, сушени домати и консервирана риба тон, предлагат един различен поглед на една класическа рецепта. Това ястие може да бъде сервирано топло или студено и е подходящо за всички сезони. Кускусът се приготвя бързо, а останалите съставки се добавят директно в купата - без излишни приготовления. Лекото запичане на чушките им придава сладост и мекота, които балансират солеността на рибата и маслините. Поръсени с малко лимонова кора и свежа мента, тези пълнени чушки придобиват средиземноморски характер. Ястието е подходящо както за основно, така и за гарнитура. Един от онези случаи, в които неочакваното съчетание работи прекрасно.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин червен лук варене тиган тенджера купа тава лимон бял боб паста маслини риба тон кускус

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче