Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Нотки сладост: Селекция от най-обичаните сиропирани десерти у нас

А кой е вашият любим?


Сиропираните десерти заемат особено място в българската сладкарска традиция. Те съчетават домашна щедрост, ориенталски нотки и любов към сладостта, която не се пести. Много от тези сладкиши имат дълга история и се приготвят по рецепти, предавани от поколение на поколение - от баба на внучка, от майстор на чирак. Общото между тях е щедрото количество сироп, който превръща всяка хапка в топящо се удоволствие.

Снимка: iStock by Getty Images

Корените на повечето сиропирани десерти по нашите земи могат да бъдат проследени до времето на Османската империя. Влиянията от Близкия изток, както и обмяната на рецепти между различните етнически и религиозни общности на Балканите, са обогатили българската кухня. Днес трудно бихме нарекли тези сладкиши чужди - те са станали неотменна част от местната кулинарна идентичност. Без баклава, реване или толумбички трудно можем да си представим празнична трапеза или по-специален повод.

Независимо дали става дума за класическа рецепта или модерна интерпретация, сиропираните десерти събуждат носталгия. Те напомнят за неделните следобеди у дома, за сватби и кръщенета, за щастливи моменти, в които се споделят сладости и спомени. В следващите редове ще се спрем на някои от най-обичаните сиропирани сладкиши в България - десерти, които са издържали теста на времето и продължават да радват с вкус и аромат.

Баклава

Снимка: iStock by Getty Images

Баклавата е безспорно най-емблематичният сиропиран сладкиш в България. Приготвя се с тънки кори, богата плънка от орехи и ароматен захарен сироп, понякога овкусен с ванилия или лимон. Класическата форма е правоъгълна или ромбоидна, но днес съществуват и миниатюрни варианти, подходящи за едно хапване. Въпреки ориенталския си произход, баклавата е изцяло интегрирана в българската традиция. Появява се редовно на празничните трапези, особено около Коледа, Великден и други тържества. В някои региони се добавят и шамфъстък или бадеми, а в по-съвременни рецепти дори шоколад. Истинската баклава изисква време - както за подготовка, така и за почивка след сиропиране. Най-добра е, когато престои поне денонощие.

Реване

Снимка: iStock by Getty Images

Реването е един от онези десерти, които впечатляват с простотата и съвършения си вкус. Основата му е пухкав пандишпан от яйца, брашно и захар, който се сиропира с леко ароматен сироп. Лимоновият сок или кора добавят необходимата свежест, която балансира сладостта. За разлика от баклавата, реването има по-ефирна текстура и не съдържа ядки. Това го прави предпочитан избор за онези, които търсят по-лек сиропиран десерт. В някои рецепти се добавя и малко кисело мляко към тестото, което го прави още по-деликатно. Често се сервира с щипка сметана или поръска от кокосови стърготини.

Толумбички

Снимка: iStock by Getty images

Толумбичките са истински класика, когато става дума за традиционна българска сладкарница. Те се приготвят от парено тесто, което се шприцова във форма на малки цилиндри и се пържи до златисто. След това се потапят в студен сироп, който прониква във вътрешността им и ги прави сочно сладки. Хрупкавата външност в комбинация с меката сърцевина ги прави неустоими. Добре приготвените толумбички трябва да са леко пружиниращи и да не се разкашкват от сиропа. В миналото са се предлагали основно в сладкарниците, но днес се приготвят и у дома. Обикновено не съдържат пълнеж, но понякога се пълнят с крем за допълнителна наслада. Най-вкусни са, когато се поднесат леко охладени. Макар и калорични, толумбичките остават любим грях за мнозина.

Грис халва

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да се различава по структура, грис халвата също може да бъде класифицирана като сиропиран десерт. Приготвя се от грис, който се запържва в масло, след което се залива със захарен сироп и се оставя да набъбне. В резултат се получава плътна, но мека текстура с дълбок, карамелен вкус. Често се овкусява с канела, карамфил или ванилия, а понякога се добавят и ядки - бадеми, орехи или лешници. В някои варианти се оформя във формички или се поднася на порции в чашки. Това е от онези десерти, които стоплят душата - семпъл, но винаги удовлетворяващ. Идеален е за зимните месеци, поднесен с чаша горещ чай. Изключително популярен в Родопите и южните региони на страната.

Дайте оценка:

Тагове: пържене печене тава лимон бяла захар орехи баклава

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче