Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Сочна баклава с орехи

Да се подготвим за празниците

50’ Подготовка
45’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За корите и плънката:

  • 500 г фини кори за баклава
  • 300 г орехи, ситно нарязани или смлени
  • 200 г разтопено масло (или смес от масло и олио)

За сиропа:

  • 500 г захар
  • 400 мл вода
  • 1 лимон (сокът и кората)
  • 1 канелена пръчка (по желание)
  • 1-2 супени лъжици мед (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Смелете орехите на ситно, но така че да се усещат парченца.
  2. Намажете тавата с разтопено масло. Започнете да редите корите на пластове, като всяка кора се намазва с маслото. Обикновено се слагат по 3-4 кори преди да се добави част от плънката.
  3. След като всички кори и плънка са подредени, нарежете баклавата на ромбове или квадрати с остър нож.
  4. Загрейте фурната на 160-170°C. Печете баклавата за около 45-60 минути, или докато стане златистокафява.
  5. Докато баклавата се пече, пригответе сиропа. В тенджера смесете захарта, водата, пръчката канела и лимоновата кора. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри за около 10-15 минути. Добавете лимоновия сок и меда към края на варенето.
  6. След като баклавата е изпечена, я оставете да се охлади за няколко минути. Залейте топлата баклава с горещия сироп, като внимавате да разпределите сиропа равномерно.
  7. Оставете баклавата да поеме сиропа за поне няколко часа, най-добре за една нощ, за да се напои добре и да стане сочна.
  8. Сервирайте с още смлени орехи отгоре.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло бяла захар канела лимонов сок мед вода орехи кори за баница

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче