Необходими продукти:
За корите и плънката:
- 500 г фини кори за баклава
- 300 г орехи, ситно нарязани или смлени
- 200 г разтопено масло (или смес от масло и олио)
За сиропа:
- 500 г захар
- 400 мл вода
- 1 лимон (сокът и кората)
- 1 канелена пръчка (по желание)
- 1-2 супени лъжици мед (по желание)
Начин на приготвяне:
- Смелете орехите на ситно, но така че да се усещат парченца.
- Намажете тавата с разтопено масло. Започнете да редите корите на пластове, като всяка кора се намазва с маслото. Обикновено се слагат по 3-4 кори преди да се добави част от плънката.
- След като всички кори и плънка са подредени, нарежете баклавата на ромбове или квадрати с остър нож.
- Загрейте фурната на 160-170°C. Печете баклавата за около 45-60 минути, или докато стане златистокафява.
- Докато баклавата се пече, пригответе сиропа. В тенджера смесете захарта, водата, пръчката канела и лимоновата кора. Оставете да заври, след което намалете котлона и оставете да къкри за около 10-15 минути. Добавете лимоновия сок и меда към края на варенето.
- След като баклавата е изпечена, я оставете да се охлади за няколко минути. Залейте топлата баклава с горещия сироп, като внимавате да разпределите сиропа равномерно.
- Оставете баклавата да поеме сиропа за поне няколко часа, най-добре за една нощ, за да се напои добре и да стане сочна.
- Сервирайте с още смлени орехи отгоре.