Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Дискусия

NikKinMin
30-12-2024 07:26:14
NikKinMin

За баклава ако питате в България съм сигурен, че няма да намерите две абсолютно еднакви рецепти. Аз моята рецепта съм я научил от приятел / турско говоряш българин от Хасково/ който има малък бизнес за производство на подобни сладкарски изделия. Това което обаче не пожела да ми каже е как точно приготвя сиропа за баклавата и каза, че аз сам трябва да си открия тайната и да си направя мой собствен сироп който максимално да се доближава до оригиналния / разбира се ако ми харесва такъв какъвто е/. Десетки години в това малко цехче се прави баклава всеки божи ден / изключая официалните празници когато не се работи/. От произведената баклава никога не остава днешно производство да се продава на другия ден. Готовата изпечена баклава изстинала но все още топла на пипане / което означава, че е с температура малко по-висока от тази на човешкото тяло/ се залива с все още кипящият сироп и баклавата е напълно готова за ядене след не повече от 10-15 минути. Нека сам да си прави баклавата така както му харесва ...на вкус и вид. И в заключение една "малка" забележка - дава се рецепта за баклава нарязана на робове или правоъгълничета, а сте показали снимка на ...вита баклава. Не мисля, че е разумно.

30-12-2024 01:04:07
Гост (нерегистриран)

Абсолютна грешка и глупост е да се залее топла баклава, с топъл сироп - получава се юфка !!! Поне едното , даже и двете трябва да са стидени/хладки/. Дори корите трябва да престоят 12 часа преди да се залеят със студен сироп!

Вашето тефтерче