Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Френската супа с морски полъх: Буябес

Пригответе си тази ненадмината класика

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 300 г филе от хек
  • 300 г филе от риба треска
  • 300 г скариди, почистени
  • 300 г миди
  • 350 мл сухо бяло вино
  • 1 глава кромид лук
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 4 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • Праз лук
  • 1 клонка прясна мащерка
  • Зехтин
  • 1 портокал
  • Шафран на вкус
  • 10 зърна черен пипер
  • Копър (корен)
  • Майорана
  • 400 г домати от консерва

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. Скаридите се почистват и се пускат в 1 литър вряща вода, заедно със зърната от черен пипер, дафиновия лист и кората от 1 портокал. Варят се 15 минути.
  2. Филето от треска и хек се нарязва на кубчета.
  3. Наситнява се 1 глава кромид лук. Копърът се наситнява, а празът се реже на едро. Чесънът се пресова. Тези зеленчуци се запържват в зехтин и се задушават под капак за 20 мин. на умерен огън.
  4. Към тях се добавят виното и доматите. Сместа се оставя да къкри още 20 мин.
  5. Бульонът от скаридите се прецежда и се изсипва при зеленчуците. Прибавят се оронената мащерка, майораната и шафранът. Супата се оставя да ври 10 мин.
  6. След това се добавят рибните филета, мидите и скаридите, след което всичко трябва да покъкри още 10 мин.

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин миди бяло вино чесън черен пипер мащерка домати праз копър портокал супа тиган тенджера Френско шафран скариди кромид лук майорана фенел

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче