Необходими продукти:
- 300 г филе от хек
- 300 г филе от риба треска
- 300 г скариди, почистени
- 300 г миди
- 350 мл сухо бяло вино
- 1 глава кромид лук
- Сол и черен пипер на вкус
- 4 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- Праз лук
- 1 клонка прясна мащерка
- Зехтин
- 1 портокал
- Шафран на вкус
- 10 зърна черен пипер
- Копър (корен)
- Майорана
- 400 г домати от консерва
Начин на приготвяне:
- Скаридите се почистват и се пускат в 1 литър вряща вода, заедно със зърната от черен пипер, дафиновия лист и кората от 1 портокал. Варят се 15 минути.
- Филето от треска и хек се нарязва на кубчета.
- Наситнява се 1 глава кромид лук. Копърът се наситнява, а празът се реже на едро. Чесънът се пресова. Тези зеленчуци се запържват в зехтин и се задушават под капак за 20 мин. на умерен огън.
- Към тях се добавят виното и доматите. Сместа се оставя да къкри още 20 мин.
- Бульонът от скаридите се прецежда и се изсипва при зеленчуците. Прибавят се оронената мащерка, майораната и шафранът. Супата се оставя да ври 10 мин.
- След това се добавят рибните филета, мидите и скаридите, след което всичко трябва да покъкри още 10 мин.