Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От Нигерия до Португалия: Кои са най-добрите супи в света

Ако имате възможност, опитайте ги

Ако гореща купа със супа ви носи истински комфорт и душевен уют, поздравления, защото не сте сами.

Можем да определим супата като най-старото ястие в света. Всеки народ има своя традиционна версия, която често се запазва в почти автентичния си вид до наши дни.

Древните хора готвели във всичко - от коруби на костенурки до парчета бамбук, замествайки добре познатите днес тенджери, без които едва ли вече ще можем да се справим.

Варенето на продуктите прави възможно течността да се "захрани" с всичките им полезни вещества и да я превърне в лек, ако в нея има само билки, или в питателна храна за тялото.

Всеки път, когато занесете топла супа на свой болен приятел, вие всъщност продължавате една вековна традиция. Хората от миналото не са разделяли храната от лековете си. Затова не е изключено в исторически план някои от супите в миналото да са били възприемани като възстановяващи организма след боледуване.

А сега нека видим класацията на CNN Travel за петте най-добри супи в света.

Банга - Нигерия

Снимка: iStock by Getty Images

Плодовете на маслодайната палма придават едновременно мазност и вкус на тази супа от вътрешната делта на Нигер. Тя включва още пресен сом, говеждо и сушени морски дарове.

Супата е толкова популярна, че в магазините се продава готова смес от подправки за банга. Повечето видове включват индийското орехче, семена рицин и традиционните за Африка подправки джанса, орима и листа от белетете.

Подправките правят богат и червен на цвят бульон, който е и основният белег на супата.

Фо - Виетнам

Снимка: iStock by Getty Images

Бульонът на тази супа се вари с часове, подправен с канела, звезден анасон и други подправки. Така се създава чудесна ароматна основа за традиционното виетнамско фо с оризови нудли.

Супата е сред най-известните стоки в кулинарната сфера на Виетнам за износ, въпреки че тя е сравнително нова в историята на страната.

В днешно време ресторантите сервират широка гама от разновидности, но в оригинала си фо се приготвя с говеждо месо, който е и най-обичаният вид във Виетнам.

Борш - Украйна

Снимка: iStock by Getty Images

Парченца крехко цвекло, плуващи в рубинено червен бульон - това е супата, която е обичана от цяла Украйна и страните от Източна Европа. Често гарниран с пълна лъжица заквасена сметана, боршът може да е всичко друго, но не и обикновена супа от цвекло.

И дори все още някои да приписват произхода ѝ на Русия, това твърдение е официално оспорвано. През 2022 г. пък ЮНЕСКО, че в Украйна боршът обединява хората от всички възрасти, пол и произход и я поставя в Списъка с нематериалното културно наследство, нуждаещо се от спешна помощ.

Буябес - Франция

Снимка: Unsplash

С дълго име (bouillabaisse от фр. ез.) и още по-дълъг списък от съставки е подаръкът на Марсилия за класическата френска кухня. Супата, някога храна на бедните, а сега, присъстваща в основните менюта на много от ресторантите със звезди "Мишлен", издига този вид ястия на друго ниво.

След опити да се стандартизират съставките и приготвянето на "Буябес", става ясно, че супата трябва да включва четири от шест специфични селекции риба, които се нарязват пред гостите на заведението. Наред с незадължителните ракообразни и пикантен бульон, никой себеуважаващ се "Буябес" не е завършен без гарнитура от крутони, потопени в сос "Руй - пикантен чеснов сос.

Калдо верде - Португалия

Снимка: iStock by Getty Images

В тази домашна португалска супа се смесват тънко нарязани зеленолистни зеленчуци с картофи и лук, за да се превърнат в традиционното за страната калдо верде. Сега тя е кулинарна звезда, предлагана както в луксозни заведения, така и на по-обикновени места с уюта на домашно приготвената храна.

В много от версиите крехкото португалско чоризо добавя своите нотки на опушен, солен вкус, който прави супата още по-сърдечно приканяща към себе си.

Дайте оценка:

Тагове: супа

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче