Лозовите сармички са любими на всеки българин. Но именно плънката е това, което ги прави едно толкова уникално ястие. Нека разгледаме няколко оригинални предложения, взаимствани от световната кухня, с които можем всеки път да ги правим по различен начин и така да ги ядем всяка седмица без да ни омръзнат.
Леща и ориз: Лещата осигурява протеин и приятна текстура, докато оризът добавя пухкавост. Лукът, чесънът и билките като кориандър, мента и джоджен са може би най-добрият избор за тази плънка. Можете също така да добавите малко настъргана лимонова кора или лимонов сок, за да придадете свежест на гозбата.
Гъби и сирене: Изберете различни видове гъби като печурки, шийтаке и кладница, за да получите по-богат вкус на сармите. Сиренето, независимо дали е нашенско, халуми или друго вносно, добавя нотка кремообразност и приятен вкус. Подправете с розмарин, мащерка и магданоз.
Риба тон и кисели краставички: Тази необичайна, но възхитителна плънка за лозовите сармички се прави с комбинацията между консерва риба тон в растително масло или зехтин, нарязани на кубчета кисели краставички, лук и подправки като копър и пресен кориандър.
Спанак и сирене: Спаначната плънка със сирене е вечна класика и се използва за много ястия. Смесете наситнения спанак с лук, чесън, джоджен и мащерка. Добавете натрошено краве сирене, предварително смесено с малко зехтин и млян черен пипер. Можете също така да включите смлени кедрови ядки или орехи.
Кайсии и бадеми: Ето и една по-фруктова пълнка за лозовите сармички. Смесете нарязани сушени кайсии със смлени бадеми, добавете малко мед и поръсете с канела и кардамон. Можете да добавите малко стрити люти чушки.