Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да направим по-вкусни лозови сармички

Вижте няколко интересни предложения за приготвянето на плънка

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Лозовите сармички са любими на всеки българин. Но именно плънката е това, което ги прави едно толкова уникално ястие. Нека разгледаме няколко оригинални предложения, взаимствани от световната кухня, с които можем всеки път да ги правим по различен начин и така да ги ядем всяка седмица без да ни омръзнат.

Снимка: iStock by Getty Images

Леща и ориз: Лещата осигурява протеин и приятна текстура, докато оризът добавя пухкавост. Лукът, чесънът и билките като кориандър, мента и джоджен са може би най-добрият избор за тази плънка. Можете също така да добавите малко настъргана лимонова кора или лимонов сок, за да придадете свежест на гозбата.

Гъби и сирене: Изберете различни видове гъби като печурки, шийтаке и кладница, за да получите по-богат вкус на сармите. Сиренето, независимо дали е нашенско, халуми или друго вносно, добавя нотка кремообразност и приятен вкус. Подправете с розмарин, мащерка и магданоз.

Риба тон и кисели краставички: Тази необичайна, но възхитителна плънка за лозовите сармички се прави с комбинацията между консерва риба тон в растително масло или зехтин, нарязани на кубчета кисели краставички, лук и подправки като копър и пресен кориандър.

Спанак и сирене: Спаначната плънка със сирене е вечна класика и се използва за много ястия. Смесете наситнения спанак с лук, чесън, джоджен и мащерка. Добавете натрошено краве сирене, предварително смесено с малко зехтин и млян черен пипер. Можете също така да включите смлени кедрови ядки или орехи.

Снимка: iStock by Getty Images

Кайсии и бадеми: Ето и една по-фруктова пълнка за лозовите сармички. Смесете нарязани сушени кайсии със смлени бадеми, добавете малко мед и поръсете с канела и кардамон. Можете да добавите малко стрити люти чушки.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер кориандър розмарин мащерка магданоз копър сарми лимон люти чушки джоджен прясна мента бадеми канела кисели краставички краве сирене орехи спанак ориз гъби печурки кайсии леща кедрови ядки риба тон халуми кардамон кромид лук