Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За какво да използваме различните видове тиква

Направете зашеметяващи десерти и солени ястия


Когато есента се настани трайно и дните започнат да ухаят на печени кестени и канела, на пазара се появява истинската звезда на сезона - тиквата. Ароматна и изключително питателна, тя може да се превърне както в уютен десерт, така и в основа за супи, гарнитури и солени печива. Нейната мекота, наситен цвят и естествена сладост я правят любима на поколения кулинари, а множеството ѝ сортове позволяват разнообразие от вкусове и текстури в кухнята.

В България тиквата отдавна е част от традицията - от бабините тиквеници до модерните крем супи и ризота. Всеки сорт има своя характер, който определя и най-подходящия начин на приготвяне. Някои са по-сочни и ароматни, други по-плътни и нишестени, а трети - с фина, почти маслена структура. Познаването на особеностите на различните видове е ключът към това тиквата да разкрие пълния си вкусен потенциал.

"Цигулка" - класиката за печене и сладкиши

Снимка: iStock by Getty Images

Тиквата "Цигулка" е може би най-разпознаваемият сорт у нас заради своя продълговат, извит силует и наситен оранжев цвят. Месестата ѝ част е нежна и сладка, без влакна, което я прави изключително подходяща за печене във фурна. След термична обработка придобива карамелен аромат и кадифена текстура, идеална за тиквеник, кремове, пюрета и десерти с канела и орехи. При бавно печене вкусът ѝ се концентрира, затова е добре да се приготвя на умерена температура, за да се запази сочността.

Тиква "Мускат ди прованс" - за супи и кремообразни ястия

Мускатната тиква се отличава с леко орехов вкус и аромат, напомнящ на карамел и мед. Тя има плътна, маслена структура и високо съдържание на каротин, което ѝ придава интензивен цвят. Именно заради това е предпочитана за крем супи, пюрета и ризото. След сваряване става изключително гладка и кадифена, без влакна. Добре се съчетава със сметана, индийско орехче и джинджифил. Освен варена, може да се приготвя и на пара, като по този начин запазва по-голяма част от полезните си вещества.

"Хокайдо" - тиквата с фина кора и наситен вкус

Снимка: iStock by Getty images

Японският сорт "Хокайдо" постепенно намира своето място и на българската трапеза. Тя е компактна, кръгла и с кора в оранжево-червен цвят, която не е нужно да се бели - омеква при готвене. Месото ѝ е сладко, но не прекалено, и има леко ядков привкус. Хокайдо е чудесна за печене на парчета, за пълнене с ориз или киноа, както и за супи с екзотичен аромат. Подходяща е и за солени пайове, защото не се разпада при топлинна обработка и запазва формата си.

Бяла тиква - за солени гозби и гарнитури

Бялата тиква е по-рядко срещана, но много ценена заради неутралния си вкус и по-ниската си сладост. Тя е чудесна за солени ястия - печена с подправки, на пюре или като част от зеленчукови гювечи. Месото ѝ е плътно, а при печене придобива приятно златист цвят и деликатна сладост. Добре се комбинира с чесън, розмарин, зехтин и сирена тип фета. Приготвена на пара, запазва повече от минералите си и е подходяща за по-диетични ястия.

Снимка: iStock by Getty Images

Кръгла тиква - универсалният сорт за всичко

Класическата кръгла тиквае най-универсална и широко използвана. Тя има мека, сочна сърцевина и леко влакнеста структура, която се адаптира лесно към всякаква термична обработка. Отлично се държи при печене, варене, пържене и дори на скара. Идеална е както за тиквени десерти, така и за солени печива, супи и дори конфитюри. Съчетава се добре с канела, карамфил и мед, но също така и с розмарин или люта чушка за онези от вас, които са привърженици на по-смелите комбинации.

Независимо кой сорт изберете, тайната на вкусната тиква винаги е в търпението - бавното печене и внимателната обработка позволяват на сладостта ѝ да се разгърне напълно. А разнообразието от текстури и аромати я превръща в истинско есенно вдъхновение, което заслужава своето място както в традиционната, така и в модерната кухня.

Дайте оценка:

Тагове: тиква тиквено семе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче