Необходими продукти:
- 200 г пилешки гърди, на малки кубчета
- 2 стръка праз, само бялата част
- 1 морков
- 200 г тиква
- 3 с.л. готварска сметана
- 200 мл прясно мляко
- Зехтин
- Краве масло
- Магданоз
- Сол и черен пипер
- Червен пипер
- 1 с.л. барбекю сос
- 1 с.л. куркума
- 1 ч.л. девисил
- 1 ч.л. кимион
- 1 с.л. краве масло
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1 жълтък
- Сокът от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
- Празът се наситнява и се запържва за 3 мин. в малко зехтин на дъното на добре загрят тиган.
- През това време тиквата и морковът се нарязват на едро и се минават през чопър. Добавят се към праз лука и всичко се запържва за още 3 мин.
- Добавя се 1 с.л. червен пипер, както и барбекю сосът. Продуктите се разбъркват и се прибавя готварската сметана, предварително разбита с прясното мляко. Течността се оставя да закъкри. Всичко се прехвърля в тенджера, а тиганът се измива и подсушава, след което се връща на котлона.
- Парченцата пиле се запържват добре от всички страни и се изсипват при останалите продукти от тенджерата, която се слага на умерен огън. Налива се половин литър топла вода и супата се оставя да покъкри на слаб огън за 30 мин.
- В малка тенджерка се разтопява маслото на умерена температура. В купа се смесват 1 жълтък с киселото мляко, малко зехтин, сол, черен пипер и лимоновият сок. Изсипват се при маслото и сместа се бърка периодично, докато започнат да се образуват балончета. Застройката се излива на тънка струйка в супата и огънят се намаля.
- Добавят се подправките, както и наситнения магданоз. Гозбата се разбърква и се сервира гореща с препечен хляб.