Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Защо, как и за какво да използваме канела

Приложението ѝ в световната кухня е необятно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Канелата е обичана подправка, която се цени в кулинарията от векове. Сладкият, топъл и леко дървесен вкус я прави незаменима съставка както в сладките, така и в солените ястия. Поради специфичния си и силен аромат обаче, трябва да се внимава с дозировката и приложението ѝ. Ето някои идеи за различни вкусотии, в които да я използвате.

Снимка: iStock by Getty Images

Защо да използваме канела

Канелата не само добавя невероятен вкус, но и осигурява множество ползи за здравето. Богата е на антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства и може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Ако се консумира редовно, то това определено ще има положителен ефект.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Сладки удоволствия

  • Канелени рулца: Класика за любителите на тази подправка. Това са невероятно меки рулца с канелена захар и лъскава яйчна глазура.
  • Печени ябълки: Поръсете канела върху ябълкови резенчета и ги изпечете до омекване. Сервирайте със сметана или ванилов сладолед.
  • Овесена каша: Разбъркайте една чаена лъжичка канела в сутрешната си порция овесена каша и добавете малко мед и пресни плодове.
  • Топли напитки: Добавете щипка канела в кафето, горещия шоколад или чая си. Уютно и ароматно!

Солени изкушения

  • Къри: Използвайте канелени пръчки в различни видове яхнии и рецепти за къри. Те добавят топъл аромат, който се допълва отлично от останалите подправки.
  • Пилаф: Така ще придадете малко по-деликатен и изискан вкус на това иначе толкова обикновено ястие.
  • Печени зеленчуци: Поръсете различни видове кореноплодни зеленчуци като моркови и сладки картофи с малко канела, зехтин и сол и ги изпечете на загрята фурна.
  • Подправено месо: Натрийте вашето агнешко или пилешко с микс от канела, кимион и червен пипер. Изпечете във фурна или на грил.
  • Месо за дюнер, гирос и сувлаки: Малко хора подозират, че в повечето от тези любими изкушения на уличната храна задължително месото или сосовете се подправят и с канела.

Канела в печивата

Тук е може би мястото, където канелата блести най-ярко:

  • Канелена захар: Смесете канела със захар и поръсете върху различни тестени изделия.
  • Курабийки: Внимавайте, защото ако добавите от любимата подправка в домашните курабийки, ще се пристрастите.
  • Хляб: Канелените филии или канеленият хляб със стафиди са идеални за сутрешна или следобедна закуска.

Международни вкусове

Канелата присъства в много световни кухни:

  • Мексиканска: Използва се в мексиканския шоколад, повечето традиционни ястия и сосове.
  • Близкоизточна: Неразделна част от различните миксове подправки.
  • Индийска: Съществена част от гарам масала, както и от множество индийски сладки и солени ястия.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин червен пипер къри моркови ябълки стафиди пилешко агнешко дюнер гиро сувлаки Индийско Мексиканско яйца кафе кафява захар канела горещ шоколад на прах чаени бисквити сладки картофи кимион овесени ядки чай

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче