Канелата е обичана подправка, която се цени в кулинарията от векове. Сладкият, топъл и леко дървесен вкус я прави незаменима съставка както в сладките, така и в солените ястия. Поради специфичния си и силен аромат обаче, трябва да се внимава с дозировката и приложението ѝ. Ето някои идеи за различни вкусотии, в които да я използвате.
Защо да използваме канела
Канелата не само добавя невероятен вкус, но и осигурява множество ползи за здравето. Богата е на антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства и може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар. Ако се консумира редовно, то това определено ще има положителен ефект.
Сладки удоволствия
- Канелени рулца: Класика за любителите на тази подправка. Това са невероятно меки рулца с канелена захар и лъскава яйчна глазура.
- Печени ябълки: Поръсете канела върху ябълкови резенчета и ги изпечете до омекване. Сервирайте със сметана или ванилов сладолед.
- Овесена каша: Разбъркайте една чаена лъжичка канела в сутрешната си порция овесена каша и добавете малко мед и пресни плодове.
- Топли напитки: Добавете щипка канела в кафето, горещия шоколад или чая си. Уютно и ароматно!
Солени изкушения
- Къри: Използвайте канелени пръчки в различни видове яхнии и рецепти за къри. Те добавят топъл аромат, който се допълва отлично от останалите подправки.
- Пилаф: Така ще придадете малко по-деликатен и изискан вкус на това иначе толкова обикновено ястие.
- Печени зеленчуци: Поръсете различни видове кореноплодни зеленчуци като моркови и сладки картофи с малко канела, зехтин и сол и ги изпечете на загрята фурна.
- Подправено месо: Натрийте вашето агнешко или пилешко с микс от канела, кимион и червен пипер. Изпечете във фурна или на грил.
- Месо за дюнер, гирос и сувлаки: Малко хора подозират, че в повечето от тези любими изкушения на уличната храна задължително месото или сосовете се подправят и с канела.
Канела в печивата
Тук е може би мястото, където канелата блести най-ярко:
- Канелена захар: Смесете канела със захар и поръсете върху различни тестени изделия.
- Курабийки: Внимавайте, защото ако добавите от любимата подправка в домашните курабийки, ще се пристрастите.
- Хляб: Канелените филии или канеленият хляб със стафиди са идеални за сутрешна или следобедна закуска.
Международни вкусове
Канелата присъства в много световни кухни:
- Мексиканска: Използва се в мексиканския шоколад, повечето традиционни ястия и сосове.
- Близкоизточна: Неразделна част от различните миксове подправки.
- Индийска: Съществена част от гарам масала, както и от множество индийски сладки и солени ястия.