Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладко-лютиви чушлета за студените месеци

Нестандартен, но много лесен и вкусен метод

7’ Подготовка
40’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

В момента се намираме в сезона на лютите чушки, които само чакат да бъдат прибрани вежливо в буркани, за да разгърнат своя потенциал през по-студените месеци. Традиционните пукани чушлета може би се откриват измежду рецептите на почти всяко българско семейство, затова днес ще обърнем поглед към по-интересен начин за консервирането им.

Този начин прави лютите чушки едновременно сладки и леко кисели, като пикантният им вкус в никакъв случай не остава по-назад. Те са великолепни върху бъркани яйца, като част от различни сандвичи, поръсени върху парче хубаво саламурено сирене или в разядки.

За рецептата може да използвате всякакъв вид люти чушки - от халапеньо и чили до по нищо не отстъпващите българските сортове. И не забравяйте, че в никакъв случай не бива да изхвърляте маринатата, след като приключите със съдържанието на буркана. Нейните вкусове ще дадат нотка пикантност на супи, салати, яхнии и други ястия.

Няколко съвета преди да започнем:

  • Ако имате възможност, избирайте внимателно чушлетата. Те трябва да са със здрав външен вид, без петна и други следи от нараняване.
  • Носете ръкавици, когато ги режете, за да предпазите очите си от неволното им докосване с пръсти.
  • Нарежете ги на равни кръгчета, за да се мариноват еднакво.
  • Ако не желаете крайният резултат да е прекалено лютив, почистете семената на чушлетата.

А сега нека пристъпим към начина им на приготвяне. Пригответе си и два половин литрови буркана, както и един от 250 мл с винтови капачки. Измийте ги добре, след което ги подсушете.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 кг люти чушлета
  • 600 г захар
  • 475 мл ябълков оцет
  • 2 пръчки канела
  • Шушулка ванилия
  • 6 зърна бахар
  • ¼ ч.л. семена от кардамон

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете чушките на кръгчета.
  2. В голяма тенджера сипете трите чаши захар, оцета, канелените пръчици, семенцата от една шушулка ванилия, зърната бахар и кардамона. Сместа трябва да се загрее на висока степен. Варете, докато сиропът достигне около 100 градуса. Той трябва да бъде бистър, а мехурчетата от кипенето да са големи.
  3. Добавете към сместа чушките и оставете да се готвят 5 минути.
  4. Напълнете бурканите с готовите чушки, като оставите сиропа в тенджерата.
  5. Във всеки буркан сложете от пръчките канела.
  6. Върнете сиропа на котлона, докато заври и отново достигне температура от 100 градуса.
  7. Напълнете бурканите със сиропа, като оставите разстояние до ръба им около 12 мм.
  8. Завинтете здраво капачките и оставете бурканите да се охладят. След като това стане, приберете ги в хладилника, където ще издържат повече от месец.

Съвет: Ако искате да стерилизирате бурканите, за да ги съхраните за по-дълго, направете го във вряща вода за около 15 мин.

Дайте оценка:

Тагове: ябълков оцет бяла захар ванилия люти чушки канела бахар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче