В момента се намираме в сезона на лютите чушки, които само чакат да бъдат прибрани вежливо в буркани, за да разгърнат своя потенциал през по-студените месеци. Традиционните пукани чушлета може би се откриват измежду рецептите на почти всяко българско семейство, затова днес ще обърнем поглед към по-интересен начин за консервирането им.
Този начин прави лютите чушки едновременно сладки и леко кисели, като пикантният им вкус в никакъв случай не остава по-назад. Те са великолепни върху бъркани яйца, като част от различни сандвичи, поръсени върху парче хубаво саламурено сирене или в разядки.
За рецептата може да използвате всякакъв вид люти чушки - от халапеньо и чили до по нищо не отстъпващите българските сортове. И не забравяйте, че в никакъв случай не бива да изхвърляте маринатата, след като приключите със съдържанието на буркана. Нейните вкусове ще дадат нотка пикантност на супи, салати, яхнии и други ястия.
Няколко съвета преди да започнем:
- Ако имате възможност, избирайте внимателно чушлетата. Те трябва да са със здрав външен вид, без петна и други следи от нараняване.
- Носете ръкавици, когато ги режете, за да предпазите очите си от неволното им докосване с пръсти.
- Нарежете ги на равни кръгчета, за да се мариноват еднакво.
- Ако не желаете крайният резултат да е прекалено лютив, почистете семената на чушлетата.
А сега нека пристъпим към начина им на приготвяне. Пригответе си и два половин литрови буркана, както и един от 250 мл с винтови капачки. Измийте ги добре, след което ги подсушете.
Необходими продукти:
- 1 кг люти чушлета
- 600 г захар
- 475 мл ябълков оцет
- 2 пръчки канела
- Шушулка ванилия
- 6 зърна бахар
- ¼ ч.л. семена от кардамон
Начин на приготвяне:
- Нарежете чушките на кръгчета.
- В голяма тенджера сипете трите чаши захар, оцета, канелените пръчици, семенцата от една шушулка ванилия, зърната бахар и кардамона. Сместа трябва да се загрее на висока степен. Варете, докато сиропът достигне около 100 градуса. Той трябва да бъде бистър, а мехурчетата от кипенето да са големи.
- Добавете към сместа чушките и оставете да се готвят 5 минути.
- Напълнете бурканите с готовите чушки, като оставите сиропа в тенджерата.
- Във всеки буркан сложете от пръчките канела.
- Върнете сиропа на котлона, докато заври и отново достигне температура от 100 градуса.
- Напълнете бурканите със сиропа, като оставите разстояние до ръба им около 12 мм.
- Завинтете здраво капачките и оставете бурканите да се охладят. След като това стане, приберете ги в хладилника, където ще издържат повече от месец.
Съвет: Ако искате да стерилизирате бурканите, за да ги съхраните за по-дълго, направете го във вряща вода за около 15 мин.