С наближаването на есента започва и стягането на зимнината. Въпреки че в днешно време човек може да си купи всичко и по всяко време от магазина, по-хубаво от домашно приготвеното няма.
Какво ще кажете за пукани люти чушлета в пикантна марината? Само споменаването им събужда апетита и няма как да не ви се прииска да си хапнете от тях в компанията на купа ароматна боб чорба.
Лютите чушки са същинска витаминозна бомба. Малки по размер, но пълни със съкровища и ползи за организма. Те са мощен източник на витамини А, В1, В2, В6, С, Е и минерали, като желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор. Само три люти чушки съдържат толкова витамин С, колкото един килограм лимони. Именно затова се смятат за най-доброто оръжие с вирусите и инфекциите, каквито не липсват през зимата. Смята се, че на уникалния им състав и умението им да стимулират имунната система и да подпомагат защитните функции на организма, се е дължало крепкото здраве на българите в миналото, които не са сядали на трапезата без огнената им компания.
Лютите чушки подобряват храносмилането, а освен това стимулират и отделянето на два хормона - адреналин и норадреналин, които отговарят за метаболизма и горенето на калории. Ако досега сте смятали, че приготвянето им коства много усилия и все сте го отлагали за другата година, гарантирам ви, че тази рецепта ще ви отнеме точно 30 минути, а малкото, и при това приятни усилия, напълно ще си заслужават.
Необходими продукти за 3 броя бурканчета с вместимост 400 мл:
- 1 кг люти чушлета от вида "Рибки"
- 1 морков
- 1 глава чесън
- 1 връзка пресен магданоз
За маринатата:
- 1 и 1/2 ч.ч. ябълков оцет
- 1 и 1/2 ч.ч. вода
- 5 с.л. олио
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. сол (с връх)
Измийте чушлетата, оцедете ги добре и оставете да изсъхнат. Разпределете ги едно до друго в тава, застлана с хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15 минути, или докато придобият загар. Ако за пръв път се залавяте с подобна рецепта, не се шокирайте, че ще чувате пукот, докато чушките се пекат във фурната. Точно затова им казват "пукани". Предупреждавам ви, че е възможно из фурната да се пръснат и семенца, затова направете рецептата преди да сте я изчистили до блясък.
Извадете вече изпечените чушки и ги оставете да изстинат.
Междувременно обелете моркова и с помощта на белачката го нарежете на тънки и дълги лентички. Почистете чесъна, разделете го на скилидки, обелете ги и ги нарежете на дебели филийки.
Магданоза също нарежете, но не прекалено ситно.
Пригответе си бурканчетата, които е необходимо да бъдат сухи. Започнете в тях да нареждате ред моркови, магданоз и чесън, после - ред чушки. Редувайте, докато запълните цялото място.
Време е да приготвите маринатата. В касерола или тенджера смесете оцета, водата, олиото, захарта и солта. Разбъркайте и изчакайте, докато маринатата заври и кипне.
Свалете незабавно от котлона и веднага налейте в бурканчетата, като внимавате течността да не стига съвсем до ръба им.
Затворете капачките здраво и обърнете бурканчетата надолу с капачките. Оставете ги да престоят така и да се вакуумират сами до пълното им изстиване.
Съхранявайте ги на хладно и тъмно място, без пряк достъп на слънчева светлина. Допълнително стерилизиране не е необходимо, когато се използва гореща марината.
После идва най-хубавата част. Добър апетит!
Съвет: Ако имате желание или пък не разполагате с фурна, можете да изпечете чушките на скара или на грил тиган от двете страни, като ги разпределите на по-малки порции.
Съвет 2: Магданозът в тази рецепта може спокойно да бъде заменен и с пресен копър, в случай че повече харесвате вкуса му. Ако ви допадат и двете зелени подправки, използвайте по половин връзка от всяка и направете микс.