Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Най-лесната рецепта за домашни пукани люти чушлета в бурканчета

Да се подготвим за по-студените месеци

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

С наближаването на есента започва и стягането на зимнината. Въпреки че в днешно време човек може да си купи всичко и по всяко време от магазина, по-хубаво от домашно приготвеното няма.

Какво ще кажете за пукани люти чушлета в пикантна марината? Само споменаването им събужда апетита и няма как да не ви се прииска да си хапнете от тях в компанията на купа ароматна боб чорба.

Лютите чушки са същинска витаминозна бомба. Малки по размер, но пълни със съкровища и ползи за организма. Те са мощен източник на витамини А, В1, В2, В6, С, Е и минерали, като желязо, калий, калций, магнезий, манган, фосфор. Само три люти чушки съдържат толкова витамин С, колкото един килограм лимони. Именно затова се смятат за най-доброто оръжие с вирусите и инфекциите, каквито не липсват през зимата. Смята се, че на уникалния им състав и умението им да стимулират имунната система и да подпомагат защитните функции на организма, се е дължало крепкото здраве на българите в миналото, които не са сядали на трапезата без огнената им компания.

Лютите чушки подобряват храносмилането, а освен това стимулират и отделянето на два хормона - адреналин и норадреналин, които отговарят за метаболизма и горенето на калории. Ако досега сте смятали, че приготвянето им коства много усилия и все сте го отлагали за другата година, гарантирам ви, че тази рецепта ще ви отнеме точно 30 минути, а малкото, и при това приятни усилия, напълно ще си заслужават.

Необходими продукти за 3 броя бурканчета с вместимост 400 мл:

  • 1 кг люти чушлета от вида "Рибки"
  • 1 морков
  • 1 глава чесън
  • 1 връзка пресен магданоз

За маринатата:

  • 1 и 1/2 ч.ч. ябълков оцет
  • 1 и 1/2 ч.ч. вода
  • 5 с.л. олио
  • 2 с.л. захар
  • 1 с.л. сол (с връх)

 

Измийте чушлетата, оцедете ги добре и оставете да изсъхнат. Разпределете ги едно до друго в тава, застлана с хартия за печене.

Снимка: Ивайла Тодорова

Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса около 15 минути, или докато придобият загар. Ако за пръв път се залавяте с подобна рецепта, не се шокирайте, че ще чувате пукот, докато чушките се пекат във фурната. Точно затова им казват "пукани". Предупреждавам ви, че е възможно из фурната да се пръснат и семенца, затова направете рецептата преди да сте я изчистили до блясък.

Извадете вече изпечените чушки и ги оставете да изстинат.

Снимка: Ивайла Тодорова

Междувременно обелете моркова и с помощта на белачката го нарежете на тънки и дълги лентички. Почистете чесъна, разделете го на скилидки, обелете ги и ги нарежете на дебели филийки.

Магданоза също нарежете, но не прекалено ситно.

Снимка: Ивайла Тодорова

Пригответе си бурканчетата, които е необходимо да бъдат сухи. Започнете в тях да нареждате ред моркови, магданоз и чесън, после - ред чушки. Редувайте, докато запълните цялото място.

Време е да приготвите маринатата. В касерола или тенджера смесете оцета, водата, олиото, захарта и солта. Разбъркайте и изчакайте, докато маринатата заври и кипне.

Снимка: Ивайла Тодорова

Свалете незабавно от котлона и веднага налейте в бурканчетата, като внимавате течността да не стига съвсем до ръба им.

Снимка: Ивайла Тодорова

Затворете капачките здраво и обърнете бурканчетата надолу с капачките. Оставете ги да престоят така и да се вакуумират сами до пълното им изстиване.

Снимка: Ивайла Тодорова

Съхранявайте ги на хладно и тъмно място, без пряк достъп на слънчева светлина. Допълнително стерилизиране не е необходимо, когато се използва гореща марината.

После идва най-хубавата част. Добър апетит!

Съвет: Ако имате желание или пък не разполагате с фурна, можете да изпечете чушките на скара или на грил тиган от двете страни, като ги разпределите на по-малки порции.

Съвет 2: Магданозът в тази рецепта може спокойно да бъде заменен и с пресен копър, в случай че повече харесвате вкуса му. Ако ви допадат и двете зелени подправки, използвайте по половин връзка от всяка и направете микс.

Дайте оценка:

Тагове: чесън сол моркови пресен магданоз пресен копър оцет люти чушки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче