Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Картофени кюфтенца с риба

Поднесете с хубава салата за питателен обяд или вечеря

10’ Подготовка
60’ Време за готвене
14 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г картофи
  • 200 г филе от бяла риба (мерлуза, треска или хек)
  • 100 г краве сирене (твърдо, натрошено)
  • 100 г замразен или пресен грах
  • 1 яйце
  • 2 с. л. галета + още за овалване
  • 2 с. л. ситно нарязан пресен лук (или зелената му част)
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • сол и черен пипер на вкус
  • щипка чесън на прах (по желание)
  • зехтин или олио за пържене/печене

Начин на приготвяне:

  1. Сварете картофите в подсолена вода, докато омекнат напълно. Отцедете, намачкайте ги с вилица или преса и оставете леко да изстинат.
  2. Сварете рибата на пара или във вода с щипка сол и няколко капки лимонов сок за 5-6 минути. Охладете я и накъсайте на малки парченца, като отстраните костите, ако има такива.
  3. Сварете граха, ако е замразен - в подсолена вода за 4-5 минути, след което го отцедете.
  4. Смесете в купа картофите, рибата, граха, натрошеното сирене, нарязания лук и подправките. Добавете яйцето и галетата и разбъркайте до гъсто тесто, което може да се оформя. Ако сместа е прекалено мека, добавете още малко галета.
  5. Оформете кюфтенца, оваляйте ги в галета и подредете върху дъска или чиния. Охладете ги в хладилник за 20-30 минути - това ще ги направи по-стабилни при топлинна обработка.
  6. Изпържете в сгорещен зехтин или олио, докато придобият златиста коричка от двете страни - по около 3-4 минути на страна.
  7. Ако предпочитате, изпечете ги във фурната като ги подредите върху хартия за печене, напръскайте със зехтин и изпечете на 200°C за 20-25 минути, като ги обърнете по средата на времето.

Дайте оценка:

Тагове: риба пресен лук картофи яйца лимонов сок краве сирене галета грах чесън на прах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче