Необходими продукти:
- 500 г картофи
- 200 г филе от бяла риба (мерлуза, треска или хек)
- 100 г краве сирене (твърдо, натрошено)
- 100 г замразен или пресен грах
- 1 яйце
- 2 с. л. галета + още за овалване
- 2 с. л. ситно нарязан пресен лук (или зелената му част)
- 1 ч. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
- щипка чесън на прах (по желание)
- зехтин или олио за пържене/печене
Начин на приготвяне:
- Сварете картофите в подсолена вода, докато омекнат напълно. Отцедете, намачкайте ги с вилица или преса и оставете леко да изстинат.
- Сварете рибата на пара или във вода с щипка сол и няколко капки лимонов сок за 5-6 минути. Охладете я и накъсайте на малки парченца, като отстраните костите, ако има такива.
- Сварете граха, ако е замразен - в подсолена вода за 4-5 минути, след което го отцедете.
- Смесете в купа картофите, рибата, граха, натрошеното сирене, нарязания лук и подправките. Добавете яйцето и галетата и разбъркайте до гъсто тесто, което може да се оформя. Ако сместа е прекалено мека, добавете още малко галета.
- Оформете кюфтенца, оваляйте ги в галета и подредете върху дъска или чиния. Охладете ги в хладилник за 20-30 минути - това ще ги направи по-стабилни при топлинна обработка.
- Изпържете в сгорещен зехтин или олио, докато придобият златиста коричка от двете страни - по около 3-4 минути на страна.
- Ако предпочитате, изпечете ги във фурната като ги подредите върху хартия за печене, напръскайте със зехтин и изпечете на 200°C за 20-25 минути, като ги обърнете по средата на времето.