В забързаните сутрини времето често не стига дори за чаша кафе, а мисълта за приготвяне на закуска у дома изглежда нереалистична. Въпреки това именно първото хранене за деня е решаващо от гледна точка на това как ще продължи деня ни. То задава ритъма на метаболизма и подхранва концентрацията, особено ако предстои динамичен работен ден. Добрата новина е, че не е нужно да се жертва вкусът или качеството на храната заради липса на време.
Съществуват лесни решения, които отнемат не повече от десет минути и не изискват кой знае каква подготовка. Подбрали сме идеи, които съчетават бързина, питателност на закуската и сезонен вкус. Някои са сладки, други - солени, но всички са обединени от едно: приготвят се светкавично.
Тост с крем сирене, мед и черни боровинки
Една препечена филия качествен хляб, намазана с плътен слой крем сирене, капки мед и шепа пресни или замразени черни боровинки може да се превърне в изненадващо пълноценна закуска. Добавянето на няколко листенца прясна мащерка или мента ще внесе още един свеж акцент. Подходяща е и за дни, в които се нуждаете от енергия, но избягвате тежки храни.
Овесени ядки със свежи плодове и кисело мляко
Ако имате в хладилника кисело мляко и няколко сезонни плода, половината работа е свършена. Смесете три супени лъжици овесени ядки с една чаена чаша мляко, добавете нарязан банан, праскова или горски плодове и поръсете с ядки или лъжичка тахан. Всичко това става буквално за минута, а ефектът е хем лек, хем засищащ.
Авокадо върху ръжен крекер или препечен хляб
Авокадото не се нуждае от сложна обработка, за да се превърне в идеална основа за бърза закуска. Намачкайте го с няколко капки лимонов сок, сол и зехтин, и го намажете върху хрупкав ръжен крекер или тънка филия хляб. Ако разполагате с варено яйце, тънки резени репички или няколко капки пикантен сос - допълнете на вкус.
Смути с банан, спанак и фъстъчено масло
В блендер се слагат един добре узрял банан, шепа пресен спанак, половин чаша растително мляко (или прясно), една чаена лъжичка фъстъчено масло и няколко кубчета лед. Смесването отнема по-малко от минута, а резултатът е плътна и питателна напитка, която може да се изпие на път или в работата.
Сандвич с прошуто, рукола и сирене "Бри"
Сочна комбинация, която звучи като нещо за обяд, но може да се приготви изключително бързо и да се превърне в изтънчена закуска. Вземете хляб тип чебата или пълнозърнеста питка, добавете няколко тънки резена прошуто, няколко листа рукола и парче меко сирене. Може да го притоплите за минутка на грил тиган или да го оставите така - и в двата случая е запомнящ се.