Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашно крема сирене от само две съставки

Любимото сирене за мазане се прави изключително лесно

1’ Подготовка
5’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Ако се въоръжите с повече търпение, най-вече заради времето на отцеждане на млякото, ще разполагате с разкошно крема сирене, което можете да си направите много лесно и в домашни условия. Но чакането е само първия път. Започнете ли да си го приготвяте редовно, винаги ще имате запаси в хладилника. А и си е вярно, че то доста бързо "заминава". Ето и рецептата.

Необходими продукти:

  • 1 килограм цедено кисело мляко
  • 1 равна супена лъжица сол

Начин на приготвяне:

  1. Сложете киселото мляко в купа. Добавете солта и разбъркайте.
  2. Покрийте вътрешността на друга купа с парче тензух. Оставете краищата му да висят над ръбовете на купата. Добавете сместа.
  3. Ако я опитате, тя ще бъде много солена. Това не трябва да ви притеснява, защото докато водата се оттича, голяма част от солта също ще се отдели. Цеденото мляко ще задържи точно необходимото количество от нея.
  4. Вземете четирите края на тензуха и ги завържете здраво с кухненски канап. Млякото трябва да прилича на топка, покрита с тензух.
  5. Завържете двата края на канапа за една дървена лъжица. Тя ще помогне на тензуха с цеденото мляко да виси свободно, така че да може да се отцеди цялата излишна вода.
  6. Балансирайте лъжица върху отвора на голяма тенджера и оставете киселото мляко в тензуха да виси в съда.
  7. При никакви обстоятелства не трябва да изстисквате тензуха. Оставете сместа в хладилника за 1-2 дни и я оставете да се отцеди сама. Ако имате достатъчно търпение, то 2 дни е най-желателното време за изчакване.
  8. Извадете тенджерата от хладилника и тензуха от тенджерата. Срежете плата и канапа. Вашето домашно крема сирене е готово.

 

Дайте оценка:

Тагове: сол крема сирене цедено кисело мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче