Необходими продукти:
- 12 обезкостени и без кожа пилешки бутчета
За маринатата:
- 4 супени лъжици зехтин
- 2 ч.л. сушен риган
- 1 ч.л. сух джоджен
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. кориандър
- 1 ч. л. сладък червен пипер
- ½ ч. л. смляна канела
- кората и сокът от 1 лимон, плюс 1 лимон, нарязан на резени за сервиране
- 4 скилидки чесън, счукани
При поднасяне:
- Листа маруля
- 4 големи домата, с отстранени семките, нарязани
- 1 глава червен лук, разполовена и нарязана на ситно
- Дзадзики
- Плоски питки
Начин на приготвяне:
- Прехвърлете пилето в голяма купа и добавете съставките за марината, заедно с 1 чаена лъжичка сол и много черен пипер. Разбъркайте добре, като се уверите, че всяко бутче е добре покрито със сместа. Покрийте и охладете за поне 3 часа или до 48 часа, ако имате толкова време.
- Загрейте скарата на най-високата степен. Застелете тава за печене с фолио и намерете 4 метални шишчета, достатъчно дълги, за да стоят върху нея и да има малко място отдолу.
- Извадете пилето от хладилника и го нанижете на шишчетата както е цяло, без да го режете на парченца.
- Сложете пилето на горещата скара и гответе за 15-20 минути, като редовно мажете с олио и соковете от дъното на тавата, както и обръщате по средата на готвенето. След като се изпече, извадете пилешкото от фурната и оставете за 5 минути.
- Сервирайте месото в затоплените питки, със зелена салата, домат, червен лук, резенчета лимон и дзадзики.