Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За разнообразие: Няколко неочаквано добри начини да използвате спанака

Опитайте някое от нашите предложения


Кремообразен спанак, спанакопита, кюфтенца - има достатъчно класически рецепти, в които този зеленолистен участва. Но какво да правите, ако са ви писнали и искате да опитате нещо различно? Вместо да сервирате поредната порция канелони, може да се вдъхновите от някои по-нестандартни и изненадващи идеи за употребата на спанак.

Спанак върху филийка

Снимка: iStock by Getty images

Новият хит е спаначеният тост. На пръв поглед звучи като рецепта за влажна и безвкусна филия, но в действителност се оказва апетитна и изключително разнообразна възможност.

Някои рецепти използват пресен спанак - важно е да знаете, че той се свива значително при готвене. Това, което първоначално изглежда като достатъчно количество за цяло семейство, се превръща в порция за малък хамстер. Впрочем, ако този хамстер можеше да избира, със сигурност би се зарадвал на филийка със спанак. Нужно е само да оставите влагата да се изпари напълно, за да не остане усещане, че хлябът е попил твърде много сос.

Възможностите за овкусяване са почти безкрайни - таханът носи ядкова мекота, чесънът винаги е добра идея, а свежите билки добавят ароматна свежест. Ако пък поръсите малко сирене и го разтопите отгоре, филийката ще се превърне в истинска наслада.

Спанак в прясна паста

Снимка: iStock by Getty Images

Обичайно пастата стои неутрална и е малко скучна на вид. Но ако искате нещо по-впечатляващо, спаначената паста е перфектен вариант. И не става дума за сос със спанак, а за самото тесто, в което листният зеленчук играе основна роля.

Готвачката Джада де Лаурентис сподели в Instagram рецепта за спаначена паста и предизвика истински възторг, но за да я приготвите у дома не е нужно да сте звезда. Трябва единствено да бланширате спанак, да го отцедите добре, изстискайки всяка капка излишна течност, и да го смесите с класическите продукти за тесто: брашно, яйца и щипка сол. Искате ли веган версия - просто пропуснете яйцата.

Разточването е по-лесно с машина за паста, но и с точилка ще се справите отлично. Най-удобни за приготвяне са широки ленти като талиатели или папарделе, но тестото може да се оформи във всякакви форми. Тъй като е прясна, спаначената паста се сварява за броени минути и най-добре се комбинира с простичък сос, който да подчертае вкуса ѝ.

Брауни със спанак

Снимка: iStock by Getty Images

Когато чуете "брауни", едва ли първата ви асоциация е спанак. Но именно затова идеята е толкова любопитна. Този зеленолистен зеленчук може да се промъкне в десерта ви, без никой да забележи. В крайна сметка получавате сладкиш, който утолява желанието за шоколад, а в същото време обогатява диетата ви с витамини и минерали.

Ключът към успеха е да блендирате спанака в гладко пюре. Може да използвате задушен пресен спанак или размразен и добре изцеден. Пасирайте до кадифена текстура и го смесете с обичайните продукти за брауни: какао, разтопен шоколад, захар, брашно, яйца и масло или олио. Вкусът на спанака е толкова деликатен, че напълно се губи сред шоколадовото изобилие.

Освен това, благодарение на спанака, десертът остава по-сочен и плътен. Така тези браунита са чудесни за хора, които не обичат зеленчуци, но и за всеки, който иска да пробва нещо различно или да използва спанака, преди да се развали. Само не издавайте тайната на гостите си, докато не опитат първата хапка.

Спаначен соден хляб

Снимка: iStock by Getty Images

В повечето случаи зелените петна по хляба са лош знак. Но когато го приготвите със спанак, колкото по-зелен е той, толкова по-добре. Това е оригинален начин да вложите повече хранителни вещества в хляба и да го превърнете в истинска атракция на масата.

Соденият хляб е идеален за експеримента, защото се приготвя с хлебна сода вместо с мая и може да се изпече веднага след замесването. Получава се по-плътна текстура в сравнение с хляб с мая, но вкусът е интересен, а зелените нюанси го правят впечатляващ. Ако предпочитате, можете да използвате и класическо тесто с мая или квас.

Според рецептата може да задушите и пасирате спанака или да го нарежете на ситно и да го добавите суров към брашното. Във всички случаи получавате красив, изумруден хляб със семпъл спаначен нюанс, който не доминира, а деликатно допълва вкуса.

Зелена шакшука

Снимка: iStock by Getty Images

Шакшуката е северноафриканско ястие, което през последните години се превърна в любим брънч по целия свят. В класическия си вариант яйцата се поширани в доматен сос с чушки и подправки. Но зеленият вариант е съвсем ново преживяване - в основата му стои спанакът.

Приготвянето започва със задушаване на лук и чесън, след което в тигана постепенно се добавя огромно количество спанак. В началото изглежда прекалено много, но всички знаем колко бързо се свива при термична обработка. След като омекне, подправете на вкус, чукнете яйцата и завършете ястието във фурната.

Най-хубавото е, че подправките остават във ваши ръце. Някои залагат на класическото дуо пармезан и индийско орехче, което отлично подчертава вкуса на спанака. Други обичат по-пикантна версия, наподобяваща оригиналната шакшука, и добавят люти чушки. Получава се ястие, което е и питателно, и универсално - идеално за обилен брънч или лека вечеря.

Независимо дали сте от заклетите почитатели на спанака, или се опитвате да му дадете втори шанс, тези идеи ще ви вдъхновят. От закуска до десерт - този зеленолистен зеленчук може да се превърне в истински кулинарен хамелеон, готов да заеме място във всяко ястие. Време е да го погледнете с нови очи и да му намерите роля, която досега не сте си представяли.

Дайте оценка:

Тагове: спанак

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче