Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Подправките: Как да готвим с розмарин

И кога да го избягваме

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Розмаринът е една от най-ароматните подправки и е най-популярен в средиземноморската кухня. Ароматът му може да се опише като дървесен, леко камфоров. Той може да превърне и най-обикновеното ястие в шедьовър. Но с използването му трябва да се внимава, тъй като той не е универсална подправка, има силно присъствие и може доведе до нежелани резултати.

Кога да използваме розмарин

  • Агнешко месо: Розмаринът подчертава специфичния вкус на агнешкото и му добавя нотка свежест, особено при печене и мариноване.
  • Телешко и говеждо: При бавно готвени ястия като телешко рагу или печено говеждо, розмаринът придава неповторима дълбочина и аромат, но без да доминира.
  • Печено пиле: В комбинация с лимон и чесън, розмаринът прави пилето ароматно и с много хрупкава коричка. Особено подходящ е за цели пилета.
  • Картофи и кореноплодни зеленчуци: Запечени картофи с розмарин са вечна класика. Подправката добавя хрупкавост и аромат, особено когато се използва в пресен вид.
  • Хляб и фокача: Розмаринът е идеален за тестените изделия — придава им свежест и леко пикантен нюанс.

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

Кога да внимаваме или да го избягваме

  • Треска и лаврак: Розмаринът може да надделее над морския аромат на рибата. По-добре е да се слагат по-леки билки като копър, мащерка или магданоз.
  • Печени меса с плодове и мед: Ако ястието включва ябълки, сливи или мед, розмаринът може да се сблъска с техните вкусове и аромати. По-подходящи са мащерката или градинският чай.
  • Ястия с доматен сос: Въпреки че розмаринът се използва в някои доматени сосове, по-сполучливите комбинации тука са с риган и босилек, които са по-деликатни.
  • Азиатска кухня: В ястия със соев сос, джинджифил и сусам, розмаринът определено не е много на място. Тук традициите повеляват използването на кориандър, лимонова трева, куркума и кимион.

Пресен или сушен

  • Пресният розмарин е по-ароматен, но и доста по-нежен към ястията. Често се използва на цели клонки при запържване, задушаване и варене, за да си пусне аромата и накрая се изважда. Клонка розмарин се добавя и в коктейли с джин.
  • Сушената форма на подправката е по-концентрирана и е най-добре да се използва при ястия, които се готвят бавно.

 

Дайте оценка:

Тагове: лаврак кориандър розмарин домати ябълки слива свинско телешко говеждо пилешко агнешко риган картофи хляб лимонов сок мед джинджифил сусам соев сос кимион босилек куркума салвия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче