Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Чеснови уеджис картофки с розмарин

Апетитни и чудесни за гарнитура към меса

15’ Подготовка
40’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 кг добре измити картофи, необелени
  • 3-4 скилидки чесън
  • 3-4 супени лъжици зехтин (или слънчогледово олио)
  • 2-3 стръкчета пресен розмарин (или 1 ч.л. сух)
  • Сол на вкус
  • Прясно смлян черен пипер
  • 1/2 ч.л. пушен червен пипер (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Измийте картофите добре, без да ги белите. Нарежете ги на едри резени, подобни на лодчици. Ако сред тях има и много големи, може да ги разрежете допълнително, за да се изпекат равномерно.
  2. Поставете картофите в голяма купа. Прибавете зехтина, солта, черния пипер и, ако желаете - пушен пипер.
  3. Нарежете чесъна на тънки филийки или го пресовайте. Наситнете розмарина, ако използвате пресен. Добавете ги към картофите и разбъркайте старателно, така че да се покрият с ароматната смес.
  4. Застелете тава с хартия за печене и подредете картофите с кората надолу, така че да не се застъпват. Печете в предварително загрята фурна на 200°C (с вентилатор) за около 35-40 минути, докато станат златисти и хрупкави отвън, а вътрешността остане мека.
  5. След като ги извадите от фурната, може да ги поръсите с още малко пресен розмарин или да добавите капка лимонов сок за свежест.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер розмарин пресен розмарин картофи пушен червен пипер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче