Необходими продукти:
- 1 кг добре измити картофи, необелени
- 3-4 скилидки чесън
- 3-4 супени лъжици зехтин (или слънчогледово олио)
- 2-3 стръкчета пресен розмарин (или 1 ч.л. сух)
- Сол на вкус
- Прясно смлян черен пипер
- 1/2 ч.л. пушен червен пипер (по желание)
Начин на приготвяне:
- Измийте картофите добре, без да ги белите. Нарежете ги на едри резени, подобни на лодчици. Ако сред тях има и много големи, може да ги разрежете допълнително, за да се изпекат равномерно.
- Поставете картофите в голяма купа. Прибавете зехтина, солта, черния пипер и, ако желаете - пушен пипер.
- Нарежете чесъна на тънки филийки или го пресовайте. Наситнете розмарина, ако използвате пресен. Добавете ги към картофите и разбъркайте старателно, така че да се покрият с ароматната смес.
- Застелете тава с хартия за печене и подредете картофите с кората надолу, така че да не се застъпват. Печете в предварително загрята фурна на 200°C (с вентилатор) за около 35-40 минути, докато станат златисти и хрупкави отвън, а вътрешността остане мека.
- След като ги извадите от фурната, може да ги поръсите с още малко пресен розмарин или да добавите капка лимонов сок за свежест.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО