Необходими продукти:
- 800 г червени чушки
- 200 г червени люти чушки
- 1 глава чесън
- 30 мл сироп от нар
- 1 с.л. пушен червен пипер
- 1 с.л. кимион
- 1 с.л. сол
- Зехтин на вкус
Начин на приготвяне:
- Фурната се загрява на 180 градуса.
- Чушките се подреждат в намазана със зехтин тава и се пекат за 40 мин.
- Прехвърлят се в купа или тенджера, която се покрива с капак или стреч фолио.
- Като се позадушат, пиперките се обелват и се наситняват.
- Лютите чушки се почистват от семената и също се нарязват на ситно.
- Чесънът се обелва и се минава през преса, добавя се към останалите продукти.
- Семената от кимион се смилат в хаванче, заедно със солта и се добавят към сместа за лютеницата.
- Прибавят се сиропът от нар, пушеният червен пипер и всичко се разбърква много добре.
- Лютеницата се разпределя в буркани, като се оставя малко място отгоре, което се долива със зехтин, за да запечата продукта.
- Слагат се капачките и всичко се оставя на стайна температура, за да престои две денонощия. След това арабската лютеница се прибира в хладилника, където може да издържи до 4 месеца.