Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Защо феновете кръстиха този популярен десерт на Робърт Редфорд

Вижте и как да си го приготвите


Легендарният актьор и активист Робърт Редфорд, чиито филми бележат киното от 60-те години чак до наши дни, почина тази година на 16 септември в Сънданс, Юта, на 89-годишна възраст, а новината предизвика вълна от спомени и признателност от страна на феновете и колегите му. В живота си Редфорд получава необичайна чест - сладкиш, който носи неговото име.

В колекцията от култови десерти от 70-те години специално място заема тортата "Робърт Редфорд", известна още като Better Than Robert Redford Cake, Next Best Thing to Robert Redford Cake или просто "Шоколадова наслада". Тя е многопластова и се приготвя с готово тесто за пай, кремообразен слой с крема сирене, шоколадов пудинг и пухкав завършек от разбита сметана. Причината феновете да свържат този десерт с холивудската звезда е проста и се крие зад легендарния му чар. В определен момент от кариерата си Редфорд е смятан за един от най-привлекателните мъже в света. Името на десерта е шеговит комплимент за неговия външен вид. Както "Гардиън" написа след смъртта му - "Робърт Редфорд беше просто ослепително красив, красотата му сияеше - истинско олицетворение на харизмата".

Торта "Робърт Редфорд" - зашеметяващи външен вид и вкус

Десертът Better Than Robert Redford всъщност принадлежи към семейството на така наречените "студени торти", които не изискват печене и добиват популярност през 20-те години на миналия век, когато хладилниците започват да навлизат по-масово в домовете на хората. Подобно на самия Редфорд, който в хода на своята кариера е бил актьор, режисьор, защитник на независимото кино и активист за опазване на околната среда, и този десерт се оказва удивително адаптивен през почти вековната си история.

Най-разпространеният вариант включва шоколадов пудинг, но рецептата позволява творчество. Може да замените шоколада с крем карамел, ванилия, шамфъстък или дори бананов крем, за да придадете различно "звучене на тортата". Класическият финален щрих е поръска от печени пекани и шоколадови стърготини, но също толкова добре стоят натрошени бисквити или свежи ягоди.

Вариантите на този десерт са огромни. Почти всеки негов компонент може да бъде заменен с друг, създавайки безброй версии на темата. Може би именно тази адаптивност е причината той да остане актуален, докато много други класически торти са потънали в забвение. Независимо в какъв вариант ще го приготвите, едно е сигурно - тортата "Робърт Редфорд" е истински шедьовър на вкуса, достоен за своя именит вдъхновител.

Ако ви е интересно как се приготвя тази нестихваща класика, може да видите в клипа от YouTube профила на Valerie's Kitchen.

Дайте оценка:

Тагове: торта

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче