Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Завити и мързеливи сарми в един гювеч

Не пропускайте да си доставите това зимно удоволствие

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
120’ Време за готвене
8 Порции
2 Трудност

Сармите с кисело зеле са любими на почти всички нас, а когато си ги приготвим в глинено гърне, стават изключително вкусни. Понякога обаче е трудно да преценим количеството плънка спрямо броя цели листа, с които разполагаме. В такива ситуации нищо не пречи да съчетаем завитите и мързеливите сарми в един и същи съд. Ето и как да си спретнем тази вълшебна комбинация, придружена от леко и приятно млечно сосче "за капак".

Снимка: Юлиян Илиев

Започва се с плънката:

В добре загрят тиган с 1 с.л. зехтин запържваме 1 ч.ч. ориз и 1 глава кромид лук.

След 3 мин. време изсипваме 2 с.л. доматено пюре и разбъркваме.

Снимка: Юлиян Илиев

Когато сместа започне да къкри, прибавяме следните съставки - 80 г домати от консерва, червен пипер и разтворено в 1 ч.ч. гореща вода кубче телешки бульон, както и 2 ч.л. захар. Разбъркваме добре всичко, изчакваме да закъкри, намаляме огъня и периодично бъркаме до изпаряване на повечето течност.

Снимка: Юлиян Илиев

Време е да добавим каймата, малко чубрица, девисил, мащерка, черен и бял пипер. Бъркаме добре и когато месото се позапържи, сваляме тигана от огъня.

Снимка: Юлиян Илиев

Загряваме друг тиган, в който запържваме 1 голям стрък праз лук с малко мащерка и сол. За мазнина използваме 2-3 с.л. зехтин. След 5 мин. добавяме 5 скилидки наситнен чесън, доматено пюре, магданоз и копър на ситно и разбъркваме.

Снимка: Юлиян Илиев

Смесваме нещата от двата тигана, опитваме за сол и ако е нужно, добавяме още. Трябва да се има предвид, че листата, в които ще завиваме сармите също са солени, така че нека не прекаляваме. Пържим всички продукти на слаб огън и изключваме котлона.

Снимка: Юлиян Илиев

Да си сглобим сармите. Ето как:

Избираме си 20 достатъчно големи листа от киселото зеле и им отрязваме твърдата част под формата на триъгълник. Всички тези изрезки поставяме на дъното на глинения гювеч, за да предпазим сармите от прегаряне.

Снимка: Юлиян Илиев

Слагаме още и 3 парчета корен от целина, както и малко олио.

Снимка: Юлиян Илиев

Във всяко зелево листо слагаме по 1 с.л. или повече от плънката и оформяме сармите. Нареждаме ги в гърнето, а най-отгоре разстиламе от останалата смес в тигана.

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

Снимка: Юлиян Илиев

Поливаме тигана със зелев сок и малко топла вода. Изсипваме течността в гювеча.

Снимка: Юлиян Илиев

Най-отгоре редим нарязано на ситно кисело зеле и поръсваме с червен пипер.

Снимка: Юлиян Илиев

Време е за заливката:

Нарязваме 1 стрък праз на ситно и 4-5 скилидки чесън на едро.

В една купа разбиваме два жълтъка, 3 с.л. кисело мляко, сока от половин лимон, зехтин и малко мащерка.

Снимка: Юлиян Илиев

В добре загрят тиган разтопяваме 1 с.л. краве масло в 2 с.л. зехтин и запържваме чесъна. Добавяме и наситнения праз, пържим го до омекване и изсипваме един черпак от чорбата в глиненото гърне. Изсипваме и млечния сос. Разбъркваме и оставяме сместа да закъкри на бавен огън.

Снимка: Юлиян Илиев

С нея поливаме цялото ястие, поръсваме с 1 с.л. червен пипер, затваряме съда с капака и го слагаме в студена фурна. Настройваме я на 180 градуса с включен вентилатор и печем гозбата за около час, час и половина.

Снимка: Юлиян Илиев

Сервираме в подходящи чинии с украса от стръкчета магданоз. По желание, можем да поднесем и с купичка студено кисело мляко.

Снимка: Юлиян Илиев

Да ви е сладко, а ето и какво използвахме за тази рецепта.

Необходими продукти:

  • 500 г телешка кайма или кайма смес
  • 20 листа кисело зеле
  • 200 г кисело зеле - накълцано на ситно
  • 10 скилидки чесън, наситнен
  • черен пипер
  • червен пипер
  • зехтин
  • пресен копър
  • пресен магданоз
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 глава кромид лук
  • 2 големи стръка праз - наситнени
  • доматено пюре
  • домати от консерва
  • 1 кубче телешки бульон, разтворено в гореща вода
  • 2 ч.л. захар
  • чубрица
  • девисил
  • мащерка
  • корен от целина, 3 резена
  • зелев сок - 2 к.ч.
  • 2 жълтъка
  • сокът от половин лимон
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. краве масло
  • олио

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер червен пипер кисело зеле девисил мащерка чубрица олио лук домати праз целина свинско телешко кайма телешка кайма пресен магданоз пресен копър телешки бульон яйца кафява захар кисело мляко лимонов сок доматено пюре ориз