Сармите с кисело зеле са любими на почти всички нас, а когато си ги приготвим в глинено гърне, стават изключително вкусни. Понякога обаче е трудно да преценим количеството плънка спрямо броя цели листа, с които разполагаме. В такива ситуации нищо не пречи да съчетаем завитите и мързеливите сарми в един и същи съд. Ето и как да си спретнем тази вълшебна комбинация, придружена от леко и приятно млечно сосче "за капак".
Започва се с плънката:
В добре загрят тиган с 1 с.л. зехтин запържваме 1 ч.ч. ориз и 1 глава кромид лук.
След 3 мин. време изсипваме 2 с.л. доматено пюре и разбъркваме.
Когато сместа започне да къкри, прибавяме следните съставки - 80 г домати от консерва, червен пипер и разтворено в 1 ч.ч. гореща вода кубче телешки бульон, както и 2 ч.л. захар. Разбъркваме добре всичко, изчакваме да закъкри, намаляме огъня и периодично бъркаме до изпаряване на повечето течност.
Време е да добавим каймата, малко чубрица, девисил, мащерка, черен и бял пипер. Бъркаме добре и когато месото се позапържи, сваляме тигана от огъня.
Загряваме друг тиган, в който запържваме 1 голям стрък праз лук с малко мащерка и сол. За мазнина използваме 2-3 с.л. зехтин. След 5 мин. добавяме 5 скилидки наситнен чесън, доматено пюре, магданоз и копър на ситно и разбъркваме.
Смесваме нещата от двата тигана, опитваме за сол и ако е нужно, добавяме още. Трябва да се има предвид, че листата, в които ще завиваме сармите също са солени, така че нека не прекаляваме. Пържим всички продукти на слаб огън и изключваме котлона.
Да си сглобим сармите. Ето как:
Избираме си 20 достатъчно големи листа от киселото зеле и им отрязваме твърдата част под формата на триъгълник. Всички тези изрезки поставяме на дъното на глинения гювеч, за да предпазим сармите от прегаряне.
Слагаме още и 3 парчета корен от целина, както и малко олио.
Във всяко зелево листо слагаме по 1 с.л. или повече от плънката и оформяме сармите. Нареждаме ги в гърнето, а най-отгоре разстиламе от останалата смес в тигана.
Поливаме тигана със зелев сок и малко топла вода. Изсипваме течността в гювеча.
Най-отгоре редим нарязано на ситно кисело зеле и поръсваме с червен пипер.
Време е за заливката:
Нарязваме 1 стрък праз на ситно и 4-5 скилидки чесън на едро.
В една купа разбиваме два жълтъка, 3 с.л. кисело мляко, сока от половин лимон, зехтин и малко мащерка.
В добре загрят тиган разтопяваме 1 с.л. краве масло в 2 с.л. зехтин и запържваме чесъна. Добавяме и наситнения праз, пържим го до омекване и изсипваме един черпак от чорбата в глиненото гърне. Изсипваме и млечния сос. Разбъркваме и оставяме сместа да закъкри на бавен огън.
С нея поливаме цялото ястие, поръсваме с 1 с.л. червен пипер, затваряме съда с капака и го слагаме в студена фурна. Настройваме я на 180 градуса с включен вентилатор и печем гозбата за около час, час и половина.
Сервираме в подходящи чинии с украса от стръкчета магданоз. По желание, можем да поднесем и с купичка студено кисело мляко.
Да ви е сладко, а ето и какво използвахме за тази рецепта.
Необходими продукти:
- 500 г телешка кайма или кайма смес
- 20 листа кисело зеле
- 200 г кисело зеле - накълцано на ситно
- 10 скилидки чесън, наситнен
- черен пипер
- червен пипер
- зехтин
- пресен копър
- пресен магданоз
- 1 ч.ч. ориз
- 1 глава кромид лук
- 2 големи стръка праз - наситнени
- доматено пюре
- домати от консерва
- 1 кубче телешки бульон, разтворено в гореща вода
- 2 ч.л. захар
- чубрица
- девисил
- мащерка
- корен от целина, 3 резена
- зелев сок - 2 к.ч.
- 2 жълтъка
- сокът от половин лимон
- 3 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. краве масло
- олио