Калцонето е истинско кулинарно платно, в което пълнежът играе главната роля. Докато класическата пица демонстрира съставките си открито, калцонето ги скрива в ароматен, златисто изпечен джоб от тесто. Именно в това е и неговият чар - всяко разрязване е като разкриване на малка тайна.
Традиционно калцонето се пълни с моцарела, шунка и доматен сос, но така или иначе то търпи безброй интерпретации. И ако вече сте усвоили тестото за пица, сте на една крачка от това да си направите домашна "затворена" пица, както ѝ казват някои.
Ето четири вкусни идеи, които ви даваме и може да опитате у дома.
Калцоне с прошуто, рикота и спанак
Комбинацията от прошуто и рикота придава на това калцоне кадифена мекота и фин солен вкус. Започнете, като задъшите леко спанак в зехтин, колкото да омекне, и го оставете да се отцеди. Смесете го с рикота, щипка индийско орехче и настърган пармезан. Добавете нарязано на ленти прошуто и напълнете тестото. Запечатайте добре, намажете с яйце и изпечете до златисто. Получавате сочно, богато калцоне с леко пушен послевкус и плътна текстура.
Зеленчуково калцоне с патладжан и тиквички
Тази версия е за любителите на зеленчуци с характер.
Нарежете тиквички и патладжан на тънки резени, запечете ги леко на тиган или грил и ги оставете да се охладят. Добавете малко доматен сос, натрошено сирене или моцарела и няколко листа босилек. Завийте ги в тестото и изпечете до златиста коричка. Крайният резултат ще ви очарова с ароматно калцоне с леко пушен вкус, подходящо както за лек обяд, така и за вечеря с чаша охладено бяло вино.
Калцоне с пикантно наденица и чушки
Ако обичате малко огън в кухнята, тази версия ще ви допадне. Запържете накълцана пикантна наденица заедно с червени чушки и малко лук, докато се карамелизират. Добавете моцарела или кашкавал и лъжичка доматен сос. Напълнете с тази смес тестото и го изпечете, докато хрупкавата коричка започне да пука леко при натиск. Калцонето става сочно и силно ароматно - идеално за студените вечери или за хапване с приятели.
Калцоне с гъби и топено сирене
Това калцоне залага на кремообразната текстура и землистия вкус на гъбите. Нарежете гъби по избор - печурки, кладница или манатарки - и ги запържете в масло с чесън и мащерка. Смесете с топено сирене и малко настърган ементал. Напълнете тестото, запечатайте внимателно и изпечете до златисто. Получавате нещо между комфортна храна и гурме изкушение - с разтапяща се сърцевина и хрупкава обвивка.