Необходими продукти:
- 350 г бяло качествено брашно, плюс допълнително за поръсване
- 1 пакетче суха мая
- ½ ч.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
- Изсипете брашното в голяма купа, след което разбъркайте маята и захарта.
- Направете кладенче в средата, налейте 200 мл топла вода и голяма щипка сол и разбъркайте с дървена лъжица, докато цялото брашно се поеме и получите меко тесто.
- Изсипете върху леко набрашнена повърхност и месете 5 минути, докато тестото стане гладко. Поставете в купа, покрийте с чиста кърпа и оставете настрана да почине за 5 минути (може да го оставите да втаса и за по-дълго).
- Загрейте фурната до 240 градуса. Поставете тавата, в която ще печете пицата на горната степен във фурната, за да се загрее.
- Разделете тестото на две топки. Разточете едната от тях върху набрашнена повърхност в голяма кръгла форма с помощта на точилка, след което я повдигнете върху набрашнен лист за печене.
- Разпределете отгоре продукти по ваш избор и внимателно плъзнете пицата от тавата за печене направо върху нагорещената тава във фурната.
- Печете 8-10 минути, докато основата стане хрупкава.
- Извадете готовата пица от фурната и повторете същото с втората топка тесто.
ИЗБРАНО