Оригиналната рецепта за калцоне се появява още през XVIII в. в красивия Неапол. Тестеното изделие тогава е с размерите на сандвич, за да бъде удобно за ядене на крак, тъй като в онези години то изобщо не е влизало в категориите на изисканата храна.
Традиционното калцоне представлява пълнено тест със салам, шунка и/или зеленчуци, моцарела, рикота, пармезан или пекорино, както и яйце. Както при пицата, така и в този случай, продуктите зависят от региона на Италия, където се приготвя калцонето. Тестото не се пържи, а се пече. Затова и заради голяма част от съставките, тестената закуска често се бърка за вид пица, или по-точно за своя американо-италиански вариант стромболи, приличащ повече на затворената пица, която познаваме и тук. За разлика от страмболи, най-често навито на руло, калцонето винаги се сгъва на полумесец и обикновено не съдържа доматен сос.
За да си приготвите това италианско тестено изкушение у дома, трябва да се заредите с доза търпение и ентусиазъм. Винаги може да прибегнете към готовото тесто от магазина, но в рецептата, която сме ви подготвили, ще ви покажем как лесно да си го замесите сами у дома. Затова да не губим време, а да запретваме ръкави.
Калцоне
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 и ¾ ч.ч. топла вода
- 2 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. захар
- 360 г брашно за хляб
- 360 г брашно тип "00", плюс допълнително за поръсване
- 2 ч.л. сол
- 3 с.л. зехтин
За плънката:
- 340 г твърда моцарела, настъргана на едро ренде
- 1 ч.ч. пълномаслена рикота
- 60 г сирене "Пармиджано-Реджано", настъргано
- 1 с.л. пресен босилек, наситнен
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. черен пипер
- 16 тънки слайса италиански салам по избор
- 1 голямо яйце
- 1 с.л. вода
Начин на приготвяне:
- За да приготвите тестото, смесете в малка купа водата, маята и захарта. Изчакайте маята да се активира, което би трябвало да отнеме около 5 мин., или докато на повърхността на течността не се появят балончета.
- Смесете сухите съставки в голяма купа - двата вида брашно и солта. Разбъркайте добре.
- Прибавете течността с маята в брашното, сипете 2 с.л. зехтин и омесете до получаването на меко тесто.
- Намаслете друга голяма купа с последната с.л. зехтин и прехвърлете тестото в нея. Завъртете го няколко пъти вътре, за да се омазни добре от всички страни.
- Покрийте купата с фолио за съхранение. Оставете я в хладилника за 24 часа, за да втаса добре тестото.
- Прехвърлете вече готовото тесто върху набрашнен плот. Разделете го на 4 равни части, а всяка от тях оформете на топка.
- Постелете тава с хартия за печене. Поставете тестените топки в нея и я покрийте със свежо фолио за съхранение. Отново приберете в хладилника за 24 часа.
- Преди да решите да приготвите калцонето, извадете тавата около 1 час предварително, за да се отпусне тестото.
- Преместете решетката на фурната на средната степен и я застелете с хартия за печене.
- Загрейте фурната на 260 градуса.
- Смесете заедно в купа всички сирена, босилека, солта и пипера.
- Вземете една топка тесто и я разтеглете с ръце в кръгла форма (като за пица).
- Сложете част от плънката със сирената в средата на тестената основа по нейното продължение, като салам. Върху нея наредете 4 слайса от италианския салам и завършете отново с малка част от сместа със сирената.
- Намажете крайчетата на тестената основа с разбитото яйце.
- Внимателно покрийте плънката с едната част от тестото, така че да се получи формата на полумесец. Притиснете добре с пръсти
- Намажете готовото калцоне с разбито яйце. Повторете всички стъпки с останалите тестени топки.
- Печете до златисто около 12-15 мин., махнете калцонето от фурната и поръсете всяко с малко от сирене "Пармиджано-Реджано".