Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лека крем супа от грах

Идеална за летните дни

15’ Подготовка
20’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г замразен или пресен грах
  • 1 малка глава лук
  • 1 среден картоф
  • 1 скилидка чесън
  • 800 мл зеленчуков бульон
  • 2 с.л. зехтин или масло
  • 100 мл течна сметана (по желание)
  • Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
  • Пресен копър или мента за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Обелете лука и картофа, след което ги нарежете на малки кубчета. Скилидката чесън също обелете и оставете цяла, за да придаде фин аромат без да доминира.
  2. В тенджера загрейте зехтина или маслото и добавете нарязания лук и чесън. Задушете на слаб огън за 2-3 минути, докато омекнат, но без да покафенеят. Добавете картофа и разбъркайте, за да се покрие със зехтина.
  3. Налейте горещия зеленчуков бульон и оставете сместа да заври. Гответе на среден огън около 10-12 минути, докато картофът омекне напълно. Добавете граха и оставете да къкри още 5 минути. Ако използвате пресен грах, може да е необходимо малко повече време.
  4. Извадете скилидката чесън. Пасирайте супата с пасатор до кадифено гладка текстура. Ако е необходимо, добавете още малко горещ бульон или вода, за да регулирате гъстотата. Подправете със сол и черен пипер на вкус. По желание, добавете и течната сметана за по-богат и мек вкус.
  5. Поднесете супата топла, гарнирана с малко нарязан пресен копър или листа от мента за свеж акцент. Може да добавите капка зехтин или малко крутони за допълнителен вкус и текстура.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън лук копър картофи прясна мента готварска сметана грах зеленчуков бульон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче