Необходими продукти:
- 500 г замразен или пресен грах
- 1 малка глава лук
- 1 среден картоф
- 1 скилидка чесън
- 800 мл зеленчуков бульон
- 2 с.л. зехтин или масло
- 100 мл течна сметана (по желание)
- Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- Пресен копър или мента за сервиране
Начин на приготвяне:
- Обелете лука и картофа, след което ги нарежете на малки кубчета. Скилидката чесън също обелете и оставете цяла, за да придаде фин аромат без да доминира.
- В тенджера загрейте зехтина или маслото и добавете нарязания лук и чесън. Задушете на слаб огън за 2-3 минути, докато омекнат, но без да покафенеят. Добавете картофа и разбъркайте, за да се покрие със зехтина.
- Налейте горещия зеленчуков бульон и оставете сместа да заври. Гответе на среден огън около 10-12 минути, докато картофът омекне напълно. Добавете граха и оставете да къкри още 5 минути. Ако използвате пресен грах, може да е необходимо малко повече време.
- Извадете скилидката чесън. Пасирайте супата с пасатор до кадифено гладка текстура. Ако е необходимо, добавете още малко горещ бульон или вода, за да регулирате гъстотата. Подправете със сол и черен пипер на вкус. По желание, добавете и течната сметана за по-богат и мек вкус.
- Поднесете супата топла, гарнирана с малко нарязан пресен копър или листа от мента за свеж акцент. Може да добавите капка зехтин или малко крутони за допълнителен вкус и текстура.