Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Прасковите - какво да приготвите с тях за нула време

Запознайте се с чудните свойства на този плод


Прасковите са плодове с древен произход, чиито корени водят началото си от Китай. Там те са били култивирани още преди повече от 4 хилядолетия и са се смятали за символ на дълголетие и безсмъртие. Благодарение на търговските пътища и активния обмен между Изтока и Запада, прасковите постепенно се разпространяват в Персия, а оттам достигат и до европейските земи. Днес този слънчев плод се отглежда в множество региони с топъл климат и радва любителите си със своя сладък вкус, нежен аромат и сочна текстура.

Близки роднини на кайсиите и черешите, прасковите се отличават с характерния си кадифен мъх по кората и сладкия си, сочен вкус. Те са чудесни за директна консумация, но също така намират широко приложение в различни кулинарни рецепти. С тях могат да се приготвят десерти, напитки или дори салати, а вкусът им се съчетава добре както с млечни продукти, така и с ядки, мед и различни ароматни подправки.

Снимка: Unsplash

В света съществуват над 5000 сорта праскови, които се групират в три основни категории. Жълтите праскови са най-популярният вид - с наситена жълта вътрешност и силно изразен сладко-кисел вкус. Белите праскови, по-нежни на аромат и вкус, са предпочитани от ценителите на деликатните плодови нотки. Нектарините, от своя страна, впечатляват с гладката си кожа и сочната си сърцевина, като вкусът им напомня този на класическите жълти праскови. Макар да се считат за отделен вид, те всъщност са естествена мутация на прасковите.

Китай остава най-големият производител на тези плодове в света, следван от Италия, Испания, САЩ и Гърция. В последните години гръцките и италианските праскови добиха сериозна популярност и в България, благодарение на отличното си качество и наситен аромат. Освен вкусовите си достойнства, този плод има и важно място в здравословното хранене. Прасковите са богати на витамин C и витамин A, които подкрепят имунната система, подобряват състоянието на кожата и спомагат за поддържане на добро зрение. Калият в тях регулира кръвното налягане и подпомага сърдечно-съдовата система. Според народната медицина прасковите са полезни при проблеми с бъбреците, черния дроб и жлъчката, както и при някои ревматични заболявания.

Снимка: iStock by Getty Images

В кулинарията прасковите присъстват както в традиционните рецепти, така и в модерната кухня. Плодовите салати, домашните пайове и тартове са само част от десертите, в които този плод заема основно място. Лесни за комбиниране, прасковите чудесно се вписват и в приготвянето на конфитюри и компоти, напомнящи на летните дни от детството. В последните години често ги срещаме и в креативни рецепти като печени праскови с мед и ядки или плодови супи с мента.

Днес ще си припомним някои от вашите любими сладкиши и ароматни предложения с тези нежни плодове.

Дайте оценка:

Тагове: праскови

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче