Необходими продукти:
- 1 малко печено или сварено пилешко филе, накъсано
- 1 добре узряла праскова, нарязана на тънки резени
- 1 малка глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци
- 1 морков, настърган или нарязан на ленти с белачка
- 2 шепи микс от зелени салати (рукола, бейби спанак, айсберг и др.)
- Шепа хрупкави крутони (по избор - натъркани с чесън)
- Прясно смлян черен пипер и морска сол - на вкус
За дресинга:
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. бял балсамов оцет или ябълков оцет
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 1 ч.л. течен мед
- Щипка сол
- Малко прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
- В голяма купа поставете микса от зелени салати, настъргания морков и червения лук. Разбъркайте леко.
- Добавете накъсаното на едро пилешко месо и резените праскова. Важно е прасковата да е добре узряла, но не прекалено мека - така ще се усеща плътна и сочна, без да се разпада.
- Поръсете с крутоните непосредствено преди сервиране, за да останат хрупкави.
- В отделна купичка смесете съставките за дресинга и разбийте с вилица или малка бъркалка, докато се получи хомогенна емулсия.
- Залейте салатата с дресинга точно преди поднасяне и разбъркайте внимателно, за да се разпредели равномерно без да се смачкат листата.