Необходими продукти:
- 2 шушулки ванилия с отделени семена
- 100 г пудра захар
- 8 листа босилек
- 4 големи праскови, нарязани на две и почистени от костилката
- 200 мл пенливо вино
- листа босилек, за гарниране
За ваниловия крем:
- 1 шушулка ванилия, само семената
- 100 г маскарпоне
- 100 мл сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
- Сложете шушулките ванилия, семената и захарта в тенджера с 200 мл вода и оставете да заври на среден огън.
- След като това стане, поставете босилека и прасковите. Поширайте за 2-3 минути, докато плодовете омекнат. Сложете капак на тигана и оставете прасковите да изстинат в сиропа.
- След като се охладят, налейте пенливото вино и оставете за 10 минути.
- Докато пошираните плодове поемат виното, разбийте заедно ванилията, маскарпонето и сметаната до меки връхчета.
- Сервирайте прасковите в купа с обилно количество от сиропа. Завършете с лъжица от ваниловия крем и няколко листа босилек.
ИЗБРАНО