Необходими продукти:
- 1 кг праскови, почистени от костилките и нарязани на едро
- 500 г пудра захар
- Сокът от 1 лимон
- 2 пресни дафинови листа (по желание)
- 2 с.л. амарето или семената от 1 шушулка ванилия
Начин на приготвяне:
- Изсипете прасковите и захарта в голяма купа и ги разбъркайте. Оставете ги да постоят на стайна температура за 3-4 часа без да ги покривате. Плодовете трябва леко да омекнат и да станат сочни. През това време сложете във фризера малка чинийка.
- Прехвърлете прасковите в голяма и широка тава. Добавете лимоновия сок, дафиновите листа и семената от шушулката ванилия (ако ги използвате вместо амаретото). Сложете съда на котлона и гответе на слаб огън за 5-10 мин., докато захарта се разтвори. Увеличете след това до средна степен и оставете сместа да къкри 30-40 мин. Температурата ѝ трябва да достигне около 105 градуса. Проверете лесно с готварски термометър.
- За да разберете дали сладкото е готово, сипете малко върху студената чинийка, която по-рано прибрахте във фризера. Стегне ли бързо, значи всичко е наред.
- Дръпнете сладкото от котлона и прибавете амаретото, ако сте решили да овкусите сладкото с него. Отстранете образувалата се пяна от повърхността, след което оставете сместа "да си почине" за 20 мин.
- Разпределете сладкото в стерилизирани буркани (2х300 мл), затворете ги добре и оставете да се охладят. Съхранявайте ги на тъмно и по възможност хладно място. Така домашното ви сладко ще е годно за консумация над три месеца, а когато го отворите, гледайте да го изядете до 1 седмица.