Галактобу́реко има османски корени, но с времето става емблематичен десерт в гръцката кухня. Името му идва от думите за мляко и бюрек.
Въпреки че първоначално побдобни десерти са били популярни в Османската империя, в Гърция галактобу́рекото придобива своята уникална идентичност благодарение на използването на грис в крема, който му придава характерната текстура.
Традиционно този сладкиш се сервира при празнични събития и семейни събирания. В много региони на Гърция се приготвя по различен начин - в някои се добавя повече масло за по-богат вкус, докато в други сиропът е с по-интензивен аромат от цитрусови кори. Най-често се среща в сладкарници и таверни като перфектен завършек на едно традиционно гръцко меню.
Легенда разказва, че първите варианти на този десерт са били приготвяни в манастири, където монасите са усъвършенствали техниката на приготвяне на млечния крем. Според друга история, майсторите-сладкари в Константинопол първи са създали този десерт, като са търсили начин да комбинират фините кори с крем, който да остане сочен след печене. Днес галактобу́реко е неразделна част от гръцката сладкарска традиция на южната ни съседка и продължава да радва поколения с неповторимия си вкус.
Необходими продукти:
За крема:
- 1 л прясно мляко
- 200 г захар
- 120 г грис (фино смлян)
- 4 яйца
- 60 г масло
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- Кората на 1 лимон
За основата:
- 400 г фини точени кори
- 150 г разтопено масло, за намазване
За сиропа:
- 300 г захар
- 250 мл вода
- 1 пръчка канела
- Кората на 1 лимон
- 1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
- В малка тенджера сложете водата, захарта, канелата и лимоновата кора. Оставете да заври, след което намалете огъня и варете 5-7 минути. Добавете лимоновия сок, отстранете от котлона и оставете сиропа да изстине.
- Загрейте млякото със захарта и лимоновата кора. Щом започне леко да къкри, добавете гриса на тънка струя, като бъркате непрекъснато. Гответе, докато кремът се сгъсти, след което махнете от котлона, добавете маслото и ванилията и разбъркайте.
- Разбийте яйцата в отделна купа, след което ги прибавете постепенно към леко охладения крем, като разбърквате енергично.
- Намаслете тава с големина около 30×20 см. Подредете половината кори, като всяка намазвате с разтопено масло. Изсипете крема върху тях и разпределете равномерно. Покрийте с останалите кори, като отново намазвате всяка с масло.
- Изрежете излишните краища и нарежете сладкиша на квадрати преди печене, за да се реже по-лесно след това.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C около 40-45 минути, или докато стане златист.
- След като извадите от фурната, веднага залейте с охладения сироп. Оставете десерта да се напои добре преди сервиране.