Лятото е време за свежи и леки ястия, които ни радват със своята пъстрота. Въпреки че дните започват да стават по-къси и есента чука на вратата, все още можем да се насладим на изобилието от пресни продукти, които предлага този сезон. Ето няколко ястия и специалитети, които задължително трябва да си приготвим поне още веднъж тази година.
Салата "Капрезе": Класическата италианска салата е идеална за горещите летни дни. Състои се от резени домати, моцарела, пресни листа босилек и малко зехтин. Тази комбинация е истинско удоволствие за сетивата.
Гаспачо: Това е легендарната студена испанска супа, която е перфектна за жегите. Основните съставки включват домати, краставици, чушки, лук и чесън, смесени с хляб и подправени с оцет и зехтин. Сервира се охладено и може да бъде поднесено с нарязани зеленчуци или крутони.
Пълнени тиквички: Те са един от най-популярните летни зеленчуци. Напълнете ги с плънка от ориз, кайма, домати и различни подправки, след което ги запечете във фурната. Това ястие е не само вкусно, но и много здравословно.
Летен грил: Грилът е неизменна част от летните вечеринки, пикници и събирания с приятели под беседката и по дворовете. Подгответе разнообразие от меса като пилешко филе, телешки стекове или риба, както и зеленчуци като патладжани, тиквички и чушки. Маринатите с билки и лимонов сок придават допълнителен вкус и аромат. Не забравяйте също и за кебапчетата, кюфтетата и карначетата, както и за ледено студената бира.
Плодова салата с кисело мляко: За десерт, какво по-добро от свежа плодова салата? Използвайте сезонни плодове като диня, пъпеш, праскови и малини. Добавете лъжица мед и малко кисело мляко или цедено кисело мляко.
Паста с песто: Пастата с домашно приготвено песто е едно бързо и лесно ястие, което можете да приготвите с пресен босилек, кедрови ядки, пармезан и зехтин. Добавете няколко разполовени чери доматчета за свежест.