Лахмаджун, често наричан "арменска пица" или "турска пица", е традиционно ястие от Близкия изток, разпространено в Армения, Турция и Ливан. Името му произлиза от арабски и означава "месо с тесто". Лахмаджун се състои от тънка тестена кора, покрита с кайма, лук, домати и ароматни подправки.
Историята на лахмаджун се проследява до древни времена, когато народите на Близкия изток са използвали тънки хлябове като основа, с която са яли храната си. Лахмаджун става популярен през Османската империя и се превръща в традиционен в региона. Сервира се с лимон и пресен магданоз, което му дава свежест.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 7 г суха мая
- 300 мл топла вода
- 2 с.л. зехтин
За плънката:
- 300 г агнешка или телешка кайма
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 чушка, нарязана на ситно
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. млян кимион
- 1 ч.л. млян кориандър
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен магданоз за гарниране
- Резени лимон за сервиране
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото
- В голяма купа смесете брашното, солта и захарта.
- В отделен съд разтворете маята в топлата вода и оставете да шупне за около 10 минути.
- Добавете зехтина към маята и изсипете течността в брашното.
- Замесете меко тесто, покрийте го с кърпа и оставете да втаса за 1 час, или докато удвои обема си.
Приготвяне на плънката
- В голяма купа смесете каймата с нарязаните домати, лук, чесън, чушка и доматено пюре.
- Добавете подправките и солта на вкус. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно всички съставки.
Оформяне и печене
- Загрейте фурната на 220°C.
- Разделете тестото на топки с размер на голямо яйце и ги разточете на тънки кръгове.
- Разпределете плънката равномерно върху всяко тесто.
- Печете в предварително загрята фурна за около 10-12 минути, или докато краищата станат златисти и хрупкави.
- Поднесете лахмаджуна горещ, гарниран с пресен магданоз и резени лимон. Лимонът се изстисква върху плънката преди ядене.