Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лахмаджун - пицата на Близкия изток

Научете се как да си я приготвяте лесно у дома

60’ Подготовка
12’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Лахмаджун, често наричан "арменска пица" или "турска пица", е традиционно ястие от Близкия изток, разпространено в Армения, Турция и Ливан. Името му произлиза от арабски и означава "месо с тесто". Лахмаджун се състои от тънка тестена кора, покрита с кайма, лук, домати и ароматни подправки.

Историята на лахмаджун се проследява до древни времена, когато народите на Близкия изток са използвали тънки хлябове като основа, с която са яли храната си. Лахмаджун става популярен през Османската империя и се превръща в традиционен в региона. Сервира се с лимон и пресен магданоз, което му дава свежест.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 7 г суха мая
  • 300 мл топла вода
  • 2 с.л. зехтин

За плънката:

  • 300 г агнешка или телешка кайма
  • 2 домата, обелени и нарязани на ситно
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 чушка, нарязана на ситно
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. млян кимион
  • 1 ч.л. млян кориандър
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз за гарниране
  • Резени лимон за сервиране

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото

  1. В голяма купа смесете брашното, солта и захарта.
  2. В отделен съд разтворете маята в топлата вода и оставете да шупне за около 10 минути.
  3. Добавете зехтина към маята и изсипете течността в брашното.
  4. Замесете меко тесто, покрийте го с кърпа и оставете да втаса за 1 час, или докато удвои обема си.

Приготвяне на плънката

  1. В голяма купа смесете каймата с нарязаните домати, лук, чесън, чушка и доматено пюре.
  2. Добавете подправките и солта на вкус. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно всички съставки.

Оформяне и печене

  1. Загрейте фурната на 220°C.
  2. Разделете тестото на топки с размер на голямо яйце и ги разточете на тънки кръгове.
  3. Разпределете плънката равномерно върху всяко тесто.
  4. Печете в предварително загрята фурна за около 10-12 минути, или докато краищата станат златисти и хрупкави.
  5. Поднесете лахмаджуна горещ, гарниран с пресен магданоз и резени лимон. Лимонът се изстисква върху плънката преди ядене.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер кориандър лук домати магданоз кайма лимон бяла захар чушки суха мая доматено пюре кимион брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче