Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Джелато козунак

Тази статия е част от конкурса Великденски вкусотии и можете да гласувате за нея чрез бутонът под този текст или да се включете с авторската рецепта.

0
От Лео
30’ Подготовка
1’ Време за готвене
5 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 548 г прясно мляко 3.6%
  • 40 г краве масло
  • 38 г обезмаслено сухо мляко на прах
  • 68 г захар
  • 34 г дехидратирана глюкоза 40DE
  • 18 г декстроза
  • 4 жълтъка
  • 1 шушулка ванилия
  • 8 г ром
  • 20 г карамелизирани портокалови корички
  • 10 г карамелизирани лимонови корички
  • 17 г стафиди
  • 1.7 г стабилизатор

Начин :

  1. Стафидите се накисват в ром за 5-6 часа
  2. Сухите прахообразни съставки се комбинират и разбъркват, след което се добавят в млякото. Пасират се спомощта на пасатор или блендер.
  3. Получената смес се изсипва в касерола или подходящ съд за варене. Добавят се ванилията, 12гр от карамелизираните портокалови корички, 6 гр. от лимоновите, стафидите и маслото.
  4. Пуска се котлона на средна температура с постоянно разбъркване. На 40 градуса се добавят част от захарта и стабилизатора като бъркането продължава.
  5. Жълтъците се разбиват с малко захар докато не стане хомогенна и леко сгъстена смес. При 60-65 градуса се темперират и се изсипват в сместа.
  6. С постоянно бъркане се достига до 85 градуса, след което сместа трябва да изстине. Добавя се ромът и се слага в блендер, за да се пасират коричките и стафидите в сладоледа до хомогенна смес. Оставя се в хладилник да зрее поне 6 часа.
  7. Изсипваме сладоледа в машината за сладолед. Докато се замразява нарязваме останалите цитрусови корички на малки парченца и се добавят към джелатото 20-30 секунди преди да е готово, за да се омесят. Сладоледът се прехвърля в контейнер за съхранение, покрива се с фолио, за да не се получи скреж на повърхността и се оставя във фризера за 5-6 часа докато стегне.
  8. Преди сервиране е добре да се извади от фризера и да стои половин-един час в хладилника, за да отпусне или 10-15 минути на стайна температура. Може да се украси с натрошени орехи или филирани бадеми, стафиди и каквото още друго ви хрумне.

Да ви е сладко :)

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче