Необходими продукти:
- 548 г прясно мляко 3.6%
- 40 г краве масло
- 38 г обезмаслено сухо мляко на прах
- 68 г захар
- 34 г дехидратирана глюкоза 40DE
- 18 г декстроза
- 4 жълтъка
- 1 шушулка ванилия
- 8 г ром
- 20 г карамелизирани портокалови корички
- 10 г карамелизирани лимонови корички
- 17 г стафиди
- 1.7 г стабилизатор
Начин :
- Стафидите се накисват в ром за 5-6 часа
- Сухите прахообразни съставки се комбинират и разбъркват, след което се добавят в млякото. Пасират се спомощта на пасатор или блендер.
- Получената смес се изсипва в касерола или подходящ съд за варене. Добавят се ванилията, 12гр от карамелизираните портокалови корички, 6 гр. от лимоновите, стафидите и маслото.
- Пуска се котлона на средна температура с постоянно разбъркване. На 40 градуса се добавят част от захарта и стабилизатора като бъркането продължава.
- Жълтъците се разбиват с малко захар докато не стане хомогенна и леко сгъстена смес. При 60-65 градуса се темперират и се изсипват в сместа.
- С постоянно бъркане се достига до 85 градуса, след което сместа трябва да изстине. Добавя се ромът и се слага в блендер, за да се пасират коричките и стафидите в сладоледа до хомогенна смес. Оставя се в хладилник да зрее поне 6 часа.
- Изсипваме сладоледа в машината за сладолед. Докато се замразява нарязваме останалите цитрусови корички на малки парченца и се добавят към джелатото 20-30 секунди преди да е готово, за да се омесят. Сладоледът се прехвърля в контейнер за съхранение, покрива се с фолио, за да не се получи скреж на повърхността и се оставя във фризера за 5-6 часа докато стегне.
- Преди сервиране е добре да се извади от фризера и да стои половин-един час в хладилника, за да отпусне или 10-15 минути на стайна температура. Може да се украси с натрошени орехи или филирани бадеми, стафиди и каквото още друго ви хрумне.
Да ви е сладко :)