Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Смятате, че Америка държи короната на джънк храните? Помислете пак

Една европейска държава се опитва смело да я настигне


Пресечете океана и се насочете към Великобритания, където ще откриете истинско изобилие от калорични изкушения. От малки капанчета до традиционни закусвални и улични сергии - островът изобилства от солени и сладки предложения, които ще ви накарат да преглъщате още при вида им. Независимо дали търсите нещо пържено или ви влече соленото, тук със сигурност ще откриете неустоимо изкушение.

Готови ли сте за бърза гурме разходка из Великобритания? Грабвайте паспорта (макар и само символично) и ни последвайте. Истината е, че тази страна буквално прелива от джънк храни, при това не по-малко емблематични от американските. Представяме ви някои от най-изкушаващите предложения, сред които местни класики и задължителни вкусове, които да опитате поне веднъж.

Завит на руло йоркширски пудинг - британският ъпгрейд на класиката

Снимка: iStock by Getty images

Йоркширският пудинг е традиционен елемент от неделните обеди във Великобритания и напомня по състав и текстура на американските popover хлебчета. Лек, хрупкав отвън и пухкав отвътре, този пудинг се приготвя от съвсем обикновено тесто с яйца, мляко и брашно и е идеален, когато бъде залят с гъст сос.

Не е изненада, че тези печива произхождат от Йоркшир, наричан на шега "Божията страна". В миналото са били сервирани като предястие - хитър начин готвачите да заситят гладните с евтино тесто, преди да поднесат основното ястие. Така скъпото месо е стигало за повече хора.

Днес любовта на британците към йоркширския пудинг е все така силна. В Йорк и Лийдс улични търговци са направили следващата крачка - започнали са да предлагат пудинга навит на руло. Завит около плънка от месо, зеленчуци и обилно количество сос, това е перфектната храна при махмурлук или за по-сериозен обяд. А ако предпочитате нещо още по-нестандартно, Би Би Си съобщава, че в Хъл вече се продава и пица с основа от йоркширски пудинг.

Свински кожички - британският отговор на мезетата

Снимка: iStock by Getty images

Посетете произволен пъб в Обединеното кралство и ще откриете обичайните мезета в баровете - чипс, ядки, а понякога и скромен сандвич с чедър. Но сред тази стандартна селекция се крие едно специфично британско мезе - свинските кожички.

Тези малки, дълбоко изпържени парченца свинска кожа произхождат от района на Black Country в централната част на Англия. Историята им започва още през 1800-а година, когато фермери започват да пържат кожата на прасетата, за да не я изхвърлят. През 30-те години на миналия век месарите решават да продават това солено изкушение като готов снакс и то бързо става любимо на британците.

Класическите свински кожички се предлагат осолени, но през последните години популярност набират и "луксозните" им варианти - със специални вкусове като хабанеро чили, например.

Британското пюре от грах - добър приятел на уличната храна

Снимка: iStock by Getty images

Ако планирате да се поглезите с класическа британска порция fish and chips, не пропускайте традиционната гарнитура - mushy peas. Да, зеленият грах на пюре е почти задължително допълнение към пържената риба. Не се плашете от яркозеления му цвят - приготвя се от специален вид зрял грах - marrowfat, овкусен с мента, лимон и масло. Гарнитурата е с изненадващо свеж вкус, която отлично балансира мазните ястия.

Пюрето от грах не е просто гарнитура - той има своята култова слава. В Обединеното кралство дори съществува официален Международен ден на този вид пюре, който се отбелязва всяка година през ноември. Организаторите го описват като "забавен и непретенциозен начин да се привлече вниманието към вкуса и ползите за здравето на тази иначе подценявана гарнитура".

Дайте оценка:

Тагове: свинско грах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче