Необходими продукти:
- 200 г брашно
- 40 г какао на прах (без захар)
- 1 ½ ч.л. бакпулвер
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- 1 щипка сол
- 120 г кафява захар
- 2 яйца
- 120 мл прясно мляко
- 100 мл олио (или разтопено масло)
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 150 г нарязани на кубчета кайсии
- 100 г натурален шоколад, нарязан на парченца (или шоколадови капки)
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180°C с вентилатор или на 190°C без вентилатор. Подгответе форма за мъфини и я застелете с хартиени кошнички.
- В голяма купа пресейте брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте сухите съставки, за да се смесят равномерно.
- В отделна купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава. Прибавете млякото, олиото и ванилията и продължете да разбърквате, докато получите хомогенна течност.
- Постепенно прибавете течната смес към сухите съставки. Разбърквайте с шпатула или бъркалка, докато тестото се събере. Не прекалявайте с бъркането, за да останат мъфините пухкави.
- Добавете нарязаните кайсии и парченцата шоколад. Разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно.
- С лъжица разпределете тестото в подготвените форми, като пълните всяко гнездо до около ¾ от обема.
- Печете 18-22 минути, докато клечка, забита в средата, излезе чиста. Оставете мъфините да се охладят върху решетка.
- По желание поръсете с пудра захар или полейте с малко разтопен шоколад за още по-изкусителен завършек.