Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шоколадови мъфини с кайсии

Разкошни за излет през лятото

15’ Подготовка
20’ Време за готвене
12 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 200 г брашно
  • 40 г какао на прах (без захар)
  • 1 ½ ч.л. бакпулвер
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • 1 щипка сол
  • 120 г кафява захар
  • 2 яйца
  • 120 мл прясно мляко
  • 100 мл олио (или разтопено масло)
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 150 г нарязани на кубчета кайсии
  • 100 г натурален шоколад, нарязан на парченца (или шоколадови капки)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180°C с вентилатор или на 190°C без вентилатор. Подгответе форма за мъфини и я застелете с хартиени кошнички.
  2. В голяма купа пресейте брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте сухите съставки, за да се смесят равномерно.
  3. В отделна купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава. Прибавете млякото, олиото и ванилията и продължете да разбърквате, докато получите хомогенна течност.
  4. Постепенно прибавете течната смес към сухите съставки. Разбърквайте с шпатула или бъркалка, докато тестото се събере. Не прекалявайте с бъркането, за да останат мъфините пухкави.
  5. Добавете нарязаните кайсии и парченцата шоколад. Разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно.
  6. С лъжица разпределете тестото в подготвените форми, като пълните всяко гнездо до около ¾ от обема.
  7. Печете 18-22 минути, докато клечка, забита в средата, излезе чиста. Оставете мъфините да се охладят върху решетка.
  8. По желание поръсете с пудра захар или полейте с малко разтопен шоколад за още по-изкусителен завършек.

Дайте оценка:

Тагове: олио яйца ванилия какао прясно мляко кафява захар бакпулвер кайсии натурален шоколад брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче