Необходими продукти:
- 6 броя свински уши
- 2 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол
- 1 люта чушка
- 1 връзка пресен лук
- 1/2 ч.ч. пилешки бульон
- 2 с.л. соев сос
- Кориандър на вкус
- 5-6 зърна черен пипер
- 2 ч.л. оризов оцет
- 1/2 корен от джинджифил
- Зехтин
- Семена от сусам
- Магданоз
Начин на приготвяне:
- Ушите се минават внимателно с еднократна самобръсначка, за да се премахнат по-твърдите косми, след което се пърлят с газова горелка.
- Слагат се в дълбока тенджера и се заливат със студена вода. Пускат се на силен огън и се оставят да заврат. Огънят се намаля до умерен и варенето продължава 20 мин.
- Водата се излива, а ушите се измиват. Отново се заливат със студна вода, като в съда се прибавят джинджифилът, пресният лук на едро и целите зърна черен пипер. Всичко се оставя да ври за около 3 часа.
- Ушите се изваждат и се оставят да поизстинат. Нарязват се на тънки ивици по протежение на хрущяла.
- Загрява се един тиган с малко зехтин на дъното и мезето се запържва на силен огън с малко сол и черен пипер.
- Ушите се прехвърлят в плоска чиния и се овкусяват със смес от зехтин, пилешки бульон, сол, оризов оцет, захар, соев сос, семена от сусам, наситнена люта чушка, кориандър и наситнен магданоз.