Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да изберем хубави стафиди

За да бъдат сладкишите ни неповторимо вкусни


Намираме се в сезона, когато използваме стафидите все по-често, заради коледните приготовления и сладкиши. За да изберете обаче такива с хубаво качество, трябва да се ръководите от няколко основни критерия, които ще ви гарантират, че кексът ви няма да има особен вкус.

Добре изсушените стафиди трябва да са леко набръчкани, но не прекалено сухи или твърди. Гледайте да са със средно мека текстура и естествен блясък на люспата, което показва, че съдържат достатъчно естествени масла и са свежи. Избягвайте стафиди с избледнял или прекалено тъмен цвят, тъй като това може да е знак, че са твърде сухи. Нека видим за какво още да сте нащрек.

Цветът и външният вид са особено важни

Цветът на стафидите варира според сорта. Златните стафиди са обработени със серен диоксид, за да запазят светлия си цвят, докато тъмнокафявите и черните стафиди са напълно натурални. Трябва да сте внимателни за бели петна или неравномерно оцветяване по кожицата, тъй като това може да е белег за развиванети на плесен.

Снимка: iStock by Getty Images

Мирисът също

Прясно изсушените стафиди имат приятен, леко сладък аромат. Ако усетите кисела или ферментирала миризма, това е знак, че продуктът е стар или неправилно съхраняван.

Проверете как са на пипане

Пипнете стафидите, ако имате възможност. Те трябва да са меки, но не лепкави. Прекалено твърдите стафиди може да са стари или пресушени. Ако се лепят една за друга, може да са обработени с допълнителни захари или масла.

Обърнете внимание какво пише на опаковката

Прочетете етикета, когато купувате пакетирани стафиди. Избягвайте такива с добавена захар, консерванти и изкуствени оцветители. Златните стафиди може да съдържат серен диоксид, който обаче не е вреден за повечето хора.

Също така проверявайте датата на производство и срока на годност. Колкото по-скоро са опаковани стафидите, толкова по-свежи ще бъдат.

Съхранявайте ги правилно

След покупката съхранявайте стафидите в плътно затворени контейнери на хладно и сухо място. Ако искате да запазите свежестта им по-дълго, можете да ги държите в хладилник или фризер.

Дайте оценка:

Тагове: стафиди