Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Съвети за правилното съхранение на пресни подправки

Вижте как да ги запазите по-дълго свежи и кои от тях могат да се замразят

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Пресните подправки са не само ароматни, но и изключително полезни за здравето. За да запазим техния вкус и хранителни качества възможно най-дълго, е важно да знаем как правилно да ги съхраняваме.

Измиване и подсушаване

Преди да поставите пресните подправки в хладилника, уверете се, че те са добре измити и напълно сухи. Влажността може да доведе до бързото им разваляне. Подсушете ги с чиста кърпа или кухненска хартия.

Опаковане

Използвайте подходящи съдове за съхранение. Пластмасовите кутии с капак или стъклените буркани са отличен избор за целта. Можете също така да използвате специални торбички за зеленчуци, които позволяват циркулация на въздуха. Вакуумните пликове също са добър вариант.

Температура и влажност

Хладилникът трябва да бъде настроен на оптимална температура между 0° и 4°. Прекалено ниската такава може да повреди клетъчната структура на растенията, докато твърде високата пък е възможно да ускори процеса на гниене. Влагата също е важен фактор - поддържайте умерена влажност в хладилника.

Правилно разделяне

Не смесвайте различни видове подправки в един и същ съд. Това може да доведе до замърсяване, смесване или загуба на ароматите им. Дръжте всяка от тях отделно, за да запазите уникалния ѝ вкус.

Проверявайте редовно

Не забравяйте да "хвърляте по едно око" на подправките, дори и да не ги използвате в момента. Ако забележите признаци на увяхване или плесен, незабавно ги използвайте или ги изхвърлете. Не рискувайте с развалени продукти.

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

Кои пресни подправки могат да се замразят

Замразяването е друг ефективен метод за дългосрочното съхранение на пресните подправки. Някои от тях обаче са по-подходящи за замразяване от други. Вижте кои:

  • Магданоз: Той е една от най-популярните подправки, която може да се замразява без проблем. Нарежете го на ситно и го поставете в торбичка. Можете също така да го бланширате за кратко време преди това, за да запазите цвета му.
  • Копър: Подобно на магданоза, нарежете го на ситно и го поставете в пликчета за замразяване. Той ще запази своя аромат и вкус за дълго.
  • Босилек: Той е малко по-деликатен, но все пак може да се замрази. Най-добре е да го бланширате и да го потопите в ледена вода, а чак след това да го замразите. Това ще помогне да се запазят неговата текстура и цвят.
  • Розмарин и мащерка: Тези подправки също могат да се замразяват. Трябва само да ги ороните от клончетата им и да ги приберете в подходящи найлонови торбички. Розмаринът може да се замрази и със самите клонки.
  • Мента: Тя е идеална за замразяване. Нарежете я на ситно и я поставете в пликчета или пластмасови кутийки.

Дайте оценка:

Тагове: розмарин мащерка магданоз копър прясна мента босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче