Пресните подправки са не само ароматни, но и изключително полезни за здравето. За да запазим техния вкус и хранителни качества възможно най-дълго, е важно да знаем как правилно да ги съхраняваме.
Измиване и подсушаване
Преди да поставите пресните подправки в хладилника, уверете се, че те са добре измити и напълно сухи. Влажността може да доведе до бързото им разваляне. Подсушете ги с чиста кърпа или кухненска хартия.
Опаковане
Използвайте подходящи съдове за съхранение. Пластмасовите кутии с капак или стъклените буркани са отличен избор за целта. Можете също така да използвате специални торбички за зеленчуци, които позволяват циркулация на въздуха. Вакуумните пликове също са добър вариант.
Температура и влажност
Хладилникът трябва да бъде настроен на оптимална температура между 0° и 4°. Прекалено ниската такава може да повреди клетъчната структура на растенията, докато твърде високата пък е възможно да ускори процеса на гниене. Влагата също е важен фактор - поддържайте умерена влажност в хладилника.
Правилно разделяне
Не смесвайте различни видове подправки в един и същ съд. Това може да доведе до замърсяване, смесване или загуба на ароматите им. Дръжте всяка от тях отделно, за да запазите уникалния ѝ вкус.
Проверявайте редовно
Не забравяйте да "хвърляте по едно око" на подправките, дори и да не ги използвате в момента. Ако забележите признаци на увяхване или плесен, незабавно ги използвайте или ги изхвърлете. Не рискувайте с развалени продукти.
Кои пресни подправки могат да се замразят
Замразяването е друг ефективен метод за дългосрочното съхранение на пресните подправки. Някои от тях обаче са по-подходящи за замразяване от други. Вижте кои:
- Магданоз: Той е една от най-популярните подправки, която може да се замразява без проблем. Нарежете го на ситно и го поставете в торбичка. Можете също така да го бланширате за кратко време преди това, за да запазите цвета му.
- Копър: Подобно на магданоза, нарежете го на ситно и го поставете в пликчета за замразяване. Той ще запази своя аромат и вкус за дълго.
- Босилек: Той е малко по-деликатен, но все пак може да се замрази. Най-добре е да го бланширате и да го потопите в ледена вода, а чак след това да го замразите. Това ще помогне да се запазят неговата текстура и цвят.
- Розмарин и мащерка: Тези подправки също могат да се замразяват. Трябва само да ги ороните от клончетата им и да ги приберете в подходящи найлонови торбички. Розмаринът може да се замрази и със самите клонки.
- Мента: Тя е идеална за замразяване. Нарежете я на ситно и я поставете в пликчета или пластмасови кутийки.