Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Хайдари - млечната разядка на Турция

Приготвя се много лесно и е чудесно мезе

20’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Хайдари е традиционна турска разядка, която е популярна в цяла Мала Азия и Балканите. Името "хайдари" вероятно произлиза от същата турската дума, която се свързва с пастирите и хората, които живеят в планински райони.

Разядката е част от турската кухня, която често включва млечни продукти и подправки. Тя се сервира като мезе, като традиционно хайдари се приготвя с гъсто кисело мляко, ароматни подправки и понякога добавки като орехи или сушени плодове.

Популярността му е разпространена и извън Турция, като е обичана в много страни от Балканите и Близкия изток.

Пригответе си я лесно по следния начин:

Необходими продукти:

  • 250 г цедено кисело мляко или по-гъсто обикновено
  • 100 г сирене
  • 1 скилидка чесън (намачкана или ситно нарязана)
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 чаена лъжичка сушена мента
  • 1 чаена лъжичка червен пипер (може да е пушен за по-дълбок вкус)
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • Няколко стръка прясна мента за украса (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете цеденото кисело мляко и натрошената фета, докато получите хомогенна смес.
  2. Добавете намачкания чесън, зехтина, сушената мента и червения пипер. Разбъркайте добре.
  3. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  4. Покрийте купата и оставете хайдарито в хладилника за поне 30 минути, за да се смесят вкусовете.
  5. Преди сервиране, украсете с пресни листа мента и още малко червен пипер или зехтин, ако желаете.

Поднесете с прясно изпечен хляб.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер червен пипер цедено кисело мляко прясна мента сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче