Хайдари е традиционна турска разядка, която е популярна в цяла Мала Азия и Балканите. Името "хайдари" вероятно произлиза от същата турската дума, която се свързва с пастирите и хората, които живеят в планински райони.
Разядката е част от турската кухня, която често включва млечни продукти и подправки. Тя се сервира като мезе, като традиционно хайдари се приготвя с гъсто кисело мляко, ароматни подправки и понякога добавки като орехи или сушени плодове.
Популярността му е разпространена и извън Турция, като е обичана в много страни от Балканите и Близкия изток.
Пригответе си я лесно по следния начин:
Необходими продукти:
- 250 г цедено кисело мляко или по-гъсто обикновено
- 100 г сирене
- 1 скилидка чесън (намачкана или ситно нарязана)
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 чаена лъжичка сушена мента
- 1 чаена лъжичка червен пипер (може да е пушен за по-дълбок вкус)
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Няколко стръка прясна мента за украса (по желание)
Начин на приготвяне:
- В купа смесете цеденото кисело мляко и натрошената фета, докато получите хомогенна смес.
- Добавете намачкания чесън, зехтина, сушената мента и червения пипер. Разбъркайте добре.
- Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Покрийте купата и оставете хайдарито в хладилника за поне 30 минути, за да се смесят вкусовете.
- Преди сервиране, украсете с пресни листа мента и още малко червен пипер или зехтин, ако желаете.
Поднесете с прясно изпечен хляб.
ИЗБРАНО