Може би резервирате/планирате пътуване до "Дисниленд" заради шоу програмите с Мики Маус и срещите с принцеси, но ще останете изненадани от още нещо - храната. В тематичните паркове на "Дисни" се предлагат толкова много видове ястия на толкова различни места, че ще са ви нужни безброй посещения, за да опитате всичко. А и към стандартното меню непрекъснато се присъединяват сезонни фестивали с тематични кулинарни предложения.
Само в Walt Disney World има над 300 заведения за хранене, в Disneyland в Калифорния - над 100, в Disneyland Paris и Disney Tokyo - над 50, а в Hong Kong Disneyland - над 30. Общо това прави повече от 700 възможности за хапване. Ако добавим ресторантите на круизните кораби Disney, клубовете Vacation Club, кетъринга за събития и приключенията Disney Adventures, изборът става още по-огромен. Стиловете варират от изискана кухня до солети във формата на Мики, продавани от колички. А хората, които ежедневно приготвят цялото това вълшебство, са хиляди.
При толкова голям мащаб е нормално да се запитате дали храната наистина се приготвя в "Дисни" (и да, приготвя се) и дали готвенето там прилича на това в обикновен ресторант. За да разберете какво всъщност означава да си готвач в "Дисни", нека надникнем зад кулисите на най-щастливите кухни на света.
Готвачите в Дисни не са просто служители - те са "членове на трупата"
Може би сте забелязали, ако сте ходили, че в парковете на "Дисниленд" няма обикновени "служители". Всеки, който работи там, е "член на трупата". Това не важи само за хората, които се разхождат облечени като принцеси или герои. Всеки, който участва в преживяването "Дисни", независимо дали готви в кухнята, продава сладолед с формата на Мики или декорира кексчета пред очите на гостите, е част от магията.
Членовете на трупата се разпознават лесно - носят униформи (като бели готварски куртки), тематични костюми или задължителните табелки с име и държава на произход. Това улеснява комуникацията с посетителите, които идват от цял свят. Всеки един от тях е част от голямата "продукция", която е едно пътуване до "Дисни".
Кухните в "Дисниленд" са организирани като тези в луксозен ресторант
Вероятно познавате основните позиции в професионалната кухня - главен готвач, помощник-готвачи, мияч на съдове. В големите кухни на "Дисни" структурата е по-сложна. Освен съдовете един екип се грижи и за поддръжката на чистотата в кухненските помещения. Готвачите са разпределени в няколко нива - от 4-то (начинаещ помощник-готвач) до 1-во (опитен готвач на позиция chef de partie). Над тях са су-шефовете, които отговарят за ежедневната работа в кухнята и участват в създаването на менюто. Главният готвач наблюдава цялостната организация, а при по-големи обекти има и специализирани позиции като шеф-готвач, сладкар, готвач по кетъринга и готвач за събития. На най-високо ниво стои изпълнителният шеф-готвач, който координира няколко кухни или цял обект.
Макар храната в "Дисни" да изглежда като магически появила се пред вас, зад това стоят цели екипи, които работят като прецизен часовников механизъм - не по-различно от кухня в елитен ресторант.
Новите ястия се тестват многократно, докато станат перфектни
В обикновените ресторанти създаването на ново ястие изисква определено проучване и няколко теста. Готвачите съобразяват вкусовете на клиентите, стила на заведението, сезонните продукти. В Дисни процесът е сходен, но значително по-сложен и дълъг.
Например подготовката за кулинарни фестивали започва цяла година предварително. Шефовете анализират кои ястия са били популярни предишната година, проучват тенденции, планират нови предложения. Вариантите се готвят и дегустират по три-четири пъти преди да бъдат представени за одобрение пред колеги и мениджъри. Често следва още една или две серии корекции, дегустации и финално одобрение.
Но не само вкусът трябва да е перфектен - всяко ново ястие трябва да бъде мащабирано така, че да се приготвя бързо и в големи количества, без да се губи от качеството. А храната, приготвена в хиляди порции, често има различен вкус от същата рецепта в малък мащаб. Затова контролът върху вкуса и качеството е постоянен.
В крайна сметка, магията на "Дисни" не е само в атракциите - тя е и в храната. И зад всяка хапка стои армия от посветени професионалисти.