Както е и при шкембе чорбата, тук най-важното са подправките, с които се поръсва супата при сервиране, както и в лимоновия сок и маслото, с които се овкусява.
Необходими продукти:
- 200 г червена леща
- 200 г картофи
- 200 г домати
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1.5 л вода
- Сол и черен пипер на вкус
- Риган
- Чили, на вкус
- 1 лимон
- Олио
- 2 с.л. краве масло
Начин на приготвяне:
- Картофите, лукът, доматите и чесънът се настъргват на ренде.
- Лещата се измива под течаща вода, прехвърля се в тенджера и се залива с вода.
- Добавят се настърганите зеленчуци и олиото.
- След завиране, огънят се намаля и всичко се оставя да покъкри за 20 мин.
- Съдът се сваля от огъня, добавя се краве маслото и супата се оставя да почина за 15 мин.
- Сервира се в подходящи купички, като се поръсва с риган, чили и се овкусява с лимонов сок.