Ако трябва да посочим едно-единствено ястие, което олицетворява лятото, това вероятно ще бъде бургерът, особено когато току-що е свален от скарата и още цвърчи.
Без значение дали предпочитате бургера си добре изпечен, средно изпечен или розов в средата, дали сте почитатели на класиката или го натрупвате с плътни резени чедър и всякакви топинги, едно нещо е сигурно: трябва да бъде наистина добър на вкус. А това започва още с избора на каймата, продължава с начина на оформяне и подправяне и стига до онзи решаващ момент, когато бургерът попадне върху жарещата скара.
Макар и да изглежда просто ястие, той има изненадващо много малки тънкости, които могат да повлияят на крайния резултат. Ако се научите да избягвате най-честите грешки при печене, ще получите бургер, който ще се запечата в кулинарната ви памет. Без значение дали го обичате с разтопен чедър, хрупкав бекон, авокадо или нестандартна комбинация от карамелизиран лук и люти чушки, той ще бъде сочен, горещ и точно такъв, какъвто го искате. Ето какво трябва да знаете, за да избегнете най-често срещаните грешки при печене на бургери.
Слабо нагрята скара? Сигурен път към разочарованието
Няма нищо по-въздействащо от онова характерно "цвърчене", когато бургерът докосне нажежената скара. Но освен звука и визуалния ефект, високата температура е от ключово значение за добрия вкус.
За да имате отличен резултат, трябва да запалите скарата правилно и да ѝ дадете време да загрее добре.
"Скарата трябва да достигне около 260°C, за да бъде готова за печене", казва главният готвач на ButcherBox Янкел Полак в интервю за Mashed.
Общо правило е, че ако можете да държите ръката си на няколко сантиметра над решетката за повече от 2-3 секунди, скарата все още не е достатъчно гореща.
"Ако използвате въглища, изчакайте докато всички станат сиви - тогава сте готови", допълва Полак.
Сложите ли домашно оформени бургери върху недостатъчно загрята скара, рискувате да се залепят и разпаднат, когато се опитате да ги обърнете. "Реакцията на Маяр - този химичен процес, който създава апетитната коричка при месото - се случва само при много високи температури", обяснява той.
С други думи, ако скарата не е достатъчно гореща, не само че няма да получите онзи вкусен загар, но и месото ще залепне. Добрата новина е, че това е една от най-лесните за избягване грешки: просто увеличете температурата и изчакайте още малко, преди да поставите бургерите.
Постоянното местене на бургерите на скарата - класическа грешка
Оставете ги на мира. Това е един от най-често повтаряните съвети от опитни готвачи: не пипайте бургера, след като вече сте го поставили на скарата.
"Оставете го да се пече около 3 до 5 минути (в зависимост от дебелината и желаната степен на изпичане), след това го обърнете само веднъж, за да довършите печенето. Никога не го притискайте с шпатула", съветва Лора Поли, готвач и сомелиер в Cucina Testa Rossa, Сан Франциско, пред Mashed.
Така бургерът ще остане по-сочен, а този съвет важи не само за телешкото, но и за пържоли, свински котлети и пилешко.
"Хората по навик го вдигат, поглеждат, обръщат, пак проверяват. Престанете. Отстъпете от скарата, оставете щипките, вземете си бира и го оставете да си се пече. После го обърнете и довършете", казва Поли. Малко търпение, и ще се превърнете в звездата на барбекюто.
Прекаленото овкусяване предварително - бургер с вкус на кюфте
Разбира се, че бургерът трябва да е добре подправен, за да има вкус - но има и неща, с които не бива да се прекалява, особено предварително.
"Като малка гледах как родителите ми подготвят каймата още от предната вечер - с лук, подправки, яйца...", споделя шеф Ванеса Кантав, кулинарен консултант на Hormel в Ню Йорк.
"С годините разбрах, че най-добрият бургер се получава, когато използваш качествено месо и го подправиш възможно най-просто", казва тя. Така получаваш наситен вкус на месо, хубав загар отвън и сочен център отвътре.
Това не значи, че не можете да се развихрите със сосове, сирена и добавки, но самата кайма нека остане семпла на вкус. Кантав препоръчва едро смляна сол, прясно смлян черен пипер, чесън и лук на прах. Толкова. Повече не е нужно.
Нямате търпение? Това е грешка, която може да ви струва вкуса
Не искате да превърнете бургерите си в кожени подметки, но и никой не е очарован от бургер, оъ който тече кръв, когато би трябвало да е средно изпечен. Времето за готвене е от ключово значение и трябва да знаете точно колко е подходящото време.
"Гриловането на бургер е повече като печене на рибай стек, отколкото като бърза скара за кюфтета. Не говорим за smash burgers - не става въпрос само за запечатване, а за време и търпение", казва Джеймс Замори от ресторант Carnal в Белингам, Вашингтон.
"Почивката от 10 минути в по-хладната зона на скарата е задължителна", допълва той.
Дайте на месото време. То ще ви се отблагодари.