Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Най-обичаният: Неустоимият барбекю сос, без който месото не е същото

Каква история се крие зад вкуса му


Барбекю сосът превръща едно просто парче месо в неустоимо кулинарно преживяване. Сладък, пушен, понякога лют или леко кисел, той винаги умее да впечатлява. Макар мнозина да го свързват предимно с американската кухня, корените му са далеч по-дълбоки и обагрени от културни преплитания. Смята се, че първите версии на този сос се появяват още през XVII век, когато испанските колонизатори срещат техниките на карибските народи за овкусяване и бавно готвене на месо над огън.

С времето различните щати в САЩ започват да развиват свои интерпретации, а така наречените "барбекю пояси" оформят кулинарни граници, които понякога се бранят по-ревностно от национални символи. В Северна Каролина например се залага на оцета, често с добавка на люти чушки, което дава на соса характерна острота и проникваща свежест. Южната част на щата предпочита доматена основа, докато Южна Каролина разчита на необичаен, но запомнящ се горчичен вариант. В Канзас Сити се залага на сладостта на меласата и дълбочината на доматите, а в Тексас фокусът е върху подправките и наситеното опушване.

Една от по-любопитните легенди около барбекю соса идва от афроамериканските общности в Дълбокия юг. Според преданията робите, на които били поверени най-жилавите и евтини късове месо, започнали да експериментират с маринати и дълго печене на открит огън. Така се ражда не само техниката на бавното барбекю, но и необходимостта от сос, който да смекчи и обогати вкуса на иначе жилавите парчета. Именно тази история превръща барбекюто в нещо повече от кулинарна техника - то става израз на културната среда.

Снимка: iStock by Getty Images

В индустриален план барбекю сосът започва да се произвежда масово в началото на XX век. Първите фабрично бутилирани сосове се появяват около 1920 г., а до средата на века вече са неизменна част от американските магазини. Те поставят основата на онези познати днес сосове, които носят аромата и вкуса на лятната скара, независимо от сезона. Въпреки това, домашно приготвеният сос си остава златният стандарт за всички, които държат на дълбочината и качествените съставки.

Съвременният барбекю сос се е разпространил по цял свят, адаптирайки се към локалните вкусове и кулинарни традиции. В Азия той често съдържа соев сос, джинджифил или оризов оцет, в Латинска Америка се допълва с лайм и пикантни люти чушки, а в Европа се среща както в класическия си вид, така и в по-фини вариации с подправки. Тази възможност да бъде променян го превръща в универсален инструмент в кухнята, способен да вдъхне живот на месото, зеленчуците и дори на вегетарианските ястия.

Ако искате да го приготвите у дома, вижте как.

Дайте оценка:

Тагове: сос барбекю

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче