Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пилешки бутчета в барбекю сос - неустоимо седмично изкушение

Сосът е домашно приготвен, а месото - на бавен огън


Пилешките бутчета са изключително лесен начин да спретнете вкусна вечеря. Мариновани в домашно приготвен барбекю сос и изпечени бавно във фурната обаче те бързо ще се изкачат до едно от челните места на кулинарната шампионска стълбица.

Тази част на пилето има своите неоспорими предимства. След крилцата бутчетата държат най-ниската цена, а приложенията им в кухнята е трудно да бъдат изброени. Сготвени правилно, те остават сочни, не са толкова сухи, колкото бялото месо и могат да се превърнат както във вкусно мезе за бира, така и в основния герой на ястието.

Сега да обърнем малко внимание на барбекю соса. Разбира се, най-лесно е да го купите готов от магазина, но дали тогава е най-вкусен?

Всъщност, този сос има няколко разновидности - такъв, на основата на оцет, на основата на горчица, на основата на домати и на основата на майонеза. Този, в чийто център стои доматеното пюре, е сред най-разпространените и именно него ще откриете по рафтовете в магазините. Ако искате да разберете повече подробности за това как да приготвите всички разновидности на соса барбекю у дома само с няколко съставки, прочетете текста:

Приготвянето на пилешко на бавен огън позволява на местото да запази соковете си. Решите ли да го мариновате в барбекю сос, ще трябва задължително да покриете дъното на тавата с алуминиево фолио и да го намазните. Така се застраховате двойно, че месото няма да залепне, а и че почистването след изпичането му ще стане значително по-лесно.

Сервирайте готовите бутчета с гарнитура от зелена салата или с печени/сотирани картофи - перфектното ястие за вечеря през седмицата.

А сега, да се захващаме за работа.

Бавно изпечени пилешки бутчета с барбекю сос

Необходими продукти за 8 порции:

За барбекю соса:

  • Около 470 г кетчуп
  • ¼ ч.ч. ябълков оцет
  • ¼ ч.ч. сос Уорчестър
  • ¼ ч.ч. кафява захар
  • 2 с.л. меласа
  • 2 с.л. майонеза
  • 1 с.л. сос Табаско
  • 1 с.л. подправка за скара/барбекю
  • ½ ч.л. смлян черен пипер

За основното:

  • 15 пилешки бутчета (долни)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте предварително фурната на 150 градуса.
  2. Застелете голяма тава с алуминиево фолио, след което го намазнете.
  3. В касерола сложете всички съставки за соса. Поставете я на котлон на средна температура. Разбъркайте добре и когато сместа се загрее, намалете температурата на по-ниска. Нека сосът се готви около 10-15 мин. Ще разберете, че е готов, когато добие тъмен, наситен цвят и аромат.
  4. Сложете бутчетата в голяма купа. Изсипете върху тях част от соса и го втрийте добре с ръце (за да не се цапате много, използвайте ръкавици). Неговото количество трябва да е толкова, че да ги покрие изцяло.
  5. Преместете бутчетата в тавата едно по едно, като излишния сос трябва да остане в купата. Внимавайте да не се застъпват едно с друго.
  6. Печете за 1 час и 20-30 мин., като по средата на оставащото време намажете бутчетата с останалия сос с помощта на четка.

Дайте оценка:

Тагове: горчица пилешко ябълков оцет майонеза кетчуп

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче