Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направим барбекю coc, който подхожда на пилешко, телешко и свинско

Изберете един от четирите вида сос за барбекю и намажете с него всичките си ястия

От Даниела Григорова Даниела Григорова

Нека се съгласим с едно - сосът за барбекю е героична съставка, която прави почти всичко, до което се докосне, още по-добро. Независимо дали става дума за сочни ребърца, сандвич със свинско месо, брискет или се използва като марината или подправка, сосът за барбекю е изключително универсален и притежава много вкус. И както има регионални стилове на барбекю, така има и редица сосове за барбекю, които надхвърлят добре познатия и неустоим доматен сос за барбекю. Други популярни стилове сосове за барбекю са сосът за барбекю на основата на оцет, сосът за барбекю на основата на горчица и сосът за барбекю на основата на майонеза.

Сосът за барбекю на доматена основа е най-лесно разпознаваемият и най-достъпен в магазините за хранителни стоки, ако търсите кратък път. Основата на соса може да бъде кетчуп или доматено пюре и се свързва с барбекюто. Докато барбекю сосът на доматена основа обикновено е гъст и лъскав, барбекю сосът на оцетна основа е по-тънък и с пикантен привкус. Сосът за барбекю на основата на горчица, както и неговият познат на основата на оцет, също е тънък, остър и пикантен. И накрая идва барбекю сосът на майонеза- oцетът, лимонът и подправките му придават този уникален вкус, а освен това кремообразната му консистенция е безспорно добре дошла върху пилешкото месо на скара.

Продължавайте да четете, за да откриете как да приготвите сос за барбекю по четири различни начина за всички ваши нужди при печене на скара!

Как да приготвите барбекю сос на доматена основа

Сосът за барбекю на доматена основа е сладък и пикантен и често се приготвя с меласа, кафява захар, оцет и подправки в допълнение към доматения продукт. Той се съчетава добре с почти всяко месо - опитайте го върху пилешко, агнешко, говеждо и свинско месо, приготвено на скара и извън нея. Опитайте го и върху пица, кюфтета и сандвичи. Намажете с четка към края или след готвене, за да избегнете изгаряне.

1 чаша кетчуп

¼ чаша ябълков оцет

2 супени лъжици меласа

1 супена лъжица дижонска горчица

1 супена лъжица вода

1 супена лъжица сос Уорчестър

½ чаена лъжичка сол

½ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

Комбинирайте всички съставки в малка тенджера. Гответе на слаб огън, като разбърквате често, за около 5 минути.

Оставете да се охлади напълно. Съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилника за период до една седмица.

Как се приготвя сос за барбекю на основата на оцет

Сосовете за барбекю на основата на оцет могат да включват или да не включват кетчуп. Някои от тях могат да не съдържат никакъв доматен продукт, но други могат да съдържат само малко кетчуп, който омекотява оцетния вкус. Благодарение на киселинността си този вид сос балансира богатите и мазни парчета месо, като свинското, така че го намажете, докато се пече на скара. Не се притеснявайте да го опитате и върху пилешко месо на скара, но пропуснете да залеете с него говеждото месо. Пикантният вкус идва от кайен, счукан червен пипер или дори лют сос. За вариант на описаното по-долу, добавете 2 с.л. кетчуп.

1 чаша ябълков оцет

2 чаени лъжички кафява захар

1½ чаена лъжичка лют сос

¾ чаена лъжичка счукан червен пипер

½ чаена лъжичка сол

¼ чаена лъжичка смлян черен пипер

Разбийте всички съставки в средна купа, докато захарта се разтвори. Съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилника за период до една седмица.

Как да си направим барбекю сос на основата на горчица

Направете и опитайте този пикантен и деликатен сос за барбекю върху сандвич със свинско месо. Или се отклонете и го опитайте върху пилешко. Традиционно той се разрежда с оцет и се обогатява с подправки. В миналото немските заселници са донесли със себе си употребата на горчица и до днес тя е залегнала в историята на барбекюто.

1 чаша жълта горчица

¼ чаша мед

¼ чаша ябълков оцет

3 супени лъжици тъмна кафява захар

1 супена лъжица олио 

½ чаена лъжичка чесън на прах

Щипка лют червен пипер

Разбийте всички съставки в средно голяма тенджера. Гответе на средна температура, като разбърквате през цялото време, докато медът и захарта се разтворят, около 5 минути.

Оставете да се охлади напълно. Съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилника за период до една седмица.

Как се приготвя сос за барбекю на основата на майонеза

Основата на белия барбекю сос е майонеза и той е доста различен от другите популярни разновидности на барбекю соса. Той е кремообразен и безумно ароматен благодарение на смес от подправки, лимонов сок, черен пипер, а понякога дори хрян. Опитайте го върху пиле на скара или пушено пиле. Нанесете в самия край на готвенето или сервирайте заедно с него. Става и за чудесен дип.

1 чаша майонеза

½ чаша ябълков оцет

2 чаени лъжички пресен лимонов сок

2 чаени лъжички сос Уорчестършир

1¼ чаена лъжичка хрян, по желание

1 чаена лъжичка дижонска горчица

1 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

½ чаена лъжичка захар, по желание

½ чаена лъжичка сол

Щипка лют червен пипер

Разбийте всички съставки в средно голяма купа. Съхранявайте в херметически затворен контейнер в хладилника за период до една седмица.

 

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче