Необходими продукти:
- 400 г пресни, дребни печурки
- 2 яйца
- 4 с.л. брашно
- 100 г галета
- 50 г настърган пармезан (по желание)
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. сух риган или мащерка
- Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- Олио за пържене
За дипа:
- 150 г кисело мляко или заквасена сметана
- 1 скилидка чесън, пресован
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. зехтин
- Щипка сол и черен пипер
- Пресен магданоз за свежест
Начин на приготвяне:
- Измийте гъбите и внимателно ги подсушете с кухненска хартия. Ако са по-големи, може да ги разрежете на половинки, за да се изпържат равномерно. Поръсете ги леко със сол и оставете за 5 минути, за да отделят излишната влага.
- В три отделни купи пригответе: в първата - брашното, смесено с малко сол и пипер, във втората - разбитите яйца, и в третата - галетата, смесена с настъргания пармезан, чесъна на прах и ригана.
- Оваляйте всяка гъба първо в брашно, после в яйце, а накрая в галета. За по-плътна коричка може да повторите потапянето в яйце и галета.
- Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера. То трябва да е достатъчно, за да покрие поне половината от гъбите. Пържете на средно висока температура, докато станат златисто кафяви и хрупкави - около 3-4 минути. Изваждайте ги с решетъчна лъжица и ги поставяйте върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
- Смесете киселото мляко, чесъна, лимоновия сок, зехтина, солта и пипера. Разбъркайте добре и поръсете с малко пресен магданоз.
- Поднесете панираните гъби още топли, поръсени с малко свеж магданоз. Сервирайте ги с ароматния дип за топене. Те са чудесни като предястие, парти хапки или гарнитура към основно ястие