Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Панирани цели гъби

Страхотно мезе за всякакви поводи

20’ Подготовка
30’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 400 г пресни, дребни печурки 
  • 2 яйца
  • 4 с.л. брашно
  • 100 г галета
  • 50 г настърган пармезан (по желание)
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. сух риган или мащерка
  • Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
  • Олио за пържене

За дипа:

  • 150 г кисело мляко или заквасена сметана
  • 1 скилидка чесън, пресован
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. зехтин
  • Щипка сол и черен пипер
  • Пресен магданоз за свежест

Начин на приготвяне:

  1. Измийте гъбите и внимателно ги подсушете с кухненска хартия. Ако са по-големи, може да ги разрежете на половинки, за да се изпържат равномерно. Поръсете ги леко със сол и оставете за 5 минути, за да отделят излишната влага.
  2. В три отделни купи пригответе: в първата - брашното, смесено с малко сол и пипер, във втората - разбитите яйца, и в третата - галетата, смесена с настъргания пармезан, чесъна на прах и ригана.
  3. Оваляйте всяка гъба първо в брашно, после в яйце, а накрая в галета. За по-плътна коричка може да повторите потапянето в яйце и галета.
  4. Загрейте олиото в дълбок тиган или тенджера. То трябва да е достатъчно, за да покрие поне половината от гъбите. Пържете на средно висока температура, докато станат златисто кафяви и хрупкави - около 3-4 минути. Изваждайте ги с решетъчна лъжица и ги поставяйте върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
  5. Смесете киселото мляко, чесъна, лимоновия сок, зехтина, солта и пипера. Разбъркайте добре и поръсете с малко пресен магданоз.
  6. Поднесете панираните гъби още топли, поръсени с малко свеж магданоз. Сервирайте ги с ароматния дип за топене. Те са чудесни като предястие, парти хапки или гарнитура към основно ястие

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер мащерка олио магданоз пържене тиган риган яйца кисело мляко лимонов сок гъби пармезан галета чесън на прах брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче